Toți cei care au telefoane mobile sunt în culmea fericirii. Și asta pentru că o nouă aplicație va permite sistemelor Android să colecteze date de la senzorii smartphone-urilor și să avertizeze utilizatorii atunci când producerea unui cutremur este iminentă.

Ars Technica raporta în 2016 o utilizare interesantă a senzorilor pe care îi purtăm în fiecare zi în smartphone-urile noastre: detectarea cutremurelor, scrie Wired. Accelerometrul poate transforma orice smartphone într-un seismograf portabil care, cu date despre locație și suficienți utilizatori activi, poate detecta cutremurele și să avertizeze utilizatorii cu privire la producerea iminentă a mișcărilor seismice.

Potrivit știrilorprotv, Universitatea din California împreună grup finanțat de stat, au construit astfel aplicația MyShake, o rețea ieftină și eficientă pentru detectarea cutremurelor. Cel puțin pentru cei care și-au instalat aplicația. Sursa citată spăune că cei de la Google vor construi ”cea mai mare rețea de detectare a cutremurelor din lume”, care va rula pe aproape toate telefoanele Android.

”Toate smartphone-urile sunt dotate cu accelerometre minuscule care pot detecta cutremurele. Acestea sunt suficient de sensibile pentru a detecta unda P, prima undă emisă de un cutremur și care este de obicei mult mai puțin dăunătoare decât unda S, care este emisă ulterior producerii. Dacă telefonul detectează ceva ce crede că poate fi un cutremur trimite un semnal către serverul nostru de detectare a cutremurelor, împreună cu locația unde a avut loc mișcarea seismică. Serverul combină apoi informațiile de la mai multe telefoane pentru a realiza dacă are loc cu adevărat un cutremur în acea zonă. În esență, noi acționăm cu viteza luminii- care este viteza aproximativă de operare a semnalelor de pe telefoane- împotriva vitezei de producere a unui cutremur. Și, din fericire pentru noi, viteza luminii este mult mai mare!”, au anunțat cei de la Google.

Notificarea va fi lansată cu aproximativ un minut înaintea producerii cutremurului.

În California, detectarea cutremurelor pe Android va fi posibilă în urma colaborării între Google și cei care au realizat aplicația MyShake.

Pentru restul lumii, noul sistem de alertă va fi unul de monitorizare a cutremurelor din zonele apropriate, cu date relevante și informații utile despre ce trebuie să faceți după un cutremur.

Noua funcție este distribuită prin serviciile Google Play pentru fiecare smarthphone Android care rulează cel puțin versiunea 5.0.

Spre deosebire a actualizările majore ale sistemului, care necesită ani întregi pentru a ajunge la toate telefoanele din lume, serviciile Google Play este distribuit direct de Google și va ajunge la fiecare telefon Android activ din lume în câteva săptămâni.

Deocamdată, detectoarele de cutremure vor fi folosite doar în California, dar Google spune că „în cursul anului următor, vă puteți aștepta să vedeți alertele de cutremure în mai multe țări”.