Persoanele care au depus cereri pentru restituirea fostelor taxe auto plătite (taxa specială, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante și timbrul de mediu) vor primi banii până la sfârșitul lunii iunie a acestui an. Termenul-limită inițial pentru restituirea fostelor taxe auto era sfârșitul anului trecut, dar a fost amânat în decembrie 2018, astfel că cei ce au depus cereri anul trecut au fost nevoiți să mai aștepte câteva luni până să primească efectiv banii.

Românii care au depus cereri pentru restituirea fostelor taxe auto vor trebui să primească banii până cel mai târziu la sfârșitul lunii viitoare, adică până în data de 30 iunie 2019. Cererile de restituire s-au putut depune până la 31 august 2018.

Termenul-limită pentru restituirea taxelor auto este același pentru toate cele patru foste taxe: taxa specială, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante și timbrul de mediu. Perioada de restituire a trei dintre taxele auto plătite (taxa specială, taxa pe poluare și taxa pentru emisiile poluante) ar fi trebuit să se încheie odată cu anul 2018, dar guvernanții au decis, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018, să prelungească acest termen cu încă o jumătate de an.

După cum stabilește OUG nr. 114/2018, noile perioade de restituire a taxelor auto sunt: 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019 – pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019 – pentru timbrul de mediu.

Așadar, românii care au plătit taxe auto vor trebui să primească banii în conturi până la 30 iunie 2019, indiferent de tipul de taxă plătită. De-a lungul timpului, mulți dintre cei care au plătit taxele s-au plâns de faptul că au fost nevoiți să aștepte foarte mult timp pentru restituirea banilor.

Spre jumătatea lunii aprilie 2019, ministrul finanțelor publice a anunțat devansarea restituirii taxelor auto până la finalul lunii mai 2019, dar nu au fost făcuți pași concreți în acest sens, astfel că termenul-limită stabilit anul trecut pentru restituirea fostelor taxe auto, și anume 30 iunie 2019, rămâne valabil.