Comisia Europeană a demarat procedura de infringement contra Austriei, în reacție la legea care ajustează alocațiile copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinții lor pe teritoriul austriac. Potrivit noii legi, copiii români care nu trăiesc împreună cu părinții lor pe teritoriul Austriei, ar urma să beneficieze de reducerea alocației. Astfel, procedura de infringement reprezintă o veste bună pentru românii din Austria, fiind primul pas pentru „repararea” situației și readucerea alocațiilor la nivelul de dinaintea intrării în vigoare a noii legi.

„Nu există lucrători, nici copii de categoria a doua în Uniunea Europeană. În condiţiile în care lucrătorii mobili (străini, n.r.) cotizează la un sistem de securitate socială în aceeaşi manieră ca lucrătorii locali, ei trebuie să perceapă prestaţii identice, chiar şi atunci când copiii lor trăiesc în străinătate”, a subliniat comisarul european pentru afaceri sociale, Marianne Thyssen, într-o conferinţă de presă.

Controversata lege a intrat în vigoare la 1 ianuarie, asta după ce oficialii austrieci au declarant că suma maximă la care poate ajunge o alocație, 233 euro, este prea mare și disproporționată în raport cu prețurile și salariile din alte țări membre UE.