Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că durata apelului pentru schema privind acordarea de micro-granturi de 2.000 de euro pentru IMM-urile care nu au salariaţi ar urma să fie prelungit cu încă o săptămână pentru ocuparea tuturor celor 50.000 de locuri bugetate, până în acest moment peste 14.000 de IMM-uri aplicând pentru această schemă.

„Luni a fost dat drumul la prima schemă, schema de micro-granturi de 2.000 de euro (…) pentru IMM-urile care nu au salariaţi. Până la această oră sunt înscrise 14.328 de microîntreprinderi, de IMM-uri. Dintr-un total de maxim 50.000 avem un buget de 100 de milioane de euro pentru această schemă, practic 50.000 de companii. Apelul se închide în mod normal vineri, 16. Dacă nu se vor ocupa toate aceste locuri îl vom prelungi cu încă o săptămână, până se ocupă toate cele 50.000″, a declarat Virgil Popescu, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, la solicitarea premierului.

El a adăugat că, totodată, săptămâna viitoare urmează să fie lansată schema de capital de lucru pentru IMM-uri.

” Săptămâna viitoare ne dorim să dăm drumul la capital de lucru. Vă spun sincer: mi-aş fi dorit să dăm drumul la schema de investiţii înainte, dar mai sunt nişte reglaje de făcut la schema de investiţii. Săptămâna viitoare nu vom mai aştepta, vom începe cu schema de capital de lucru, după care încă o săptămână, schema de de investiţii. Practic, până la sfârşitul lunii octombrie vom avea toate schemele, toate schemele funcţionale date drumul. Pentru investiţii vom avea apel deschis 30 de zile pentru depunere de proiecte, după care va fi evaluarea. Principiul primul venit, primul servit este doar la schema 1 şi la schema 2″, a spus Popescu.

Unde este disponibil formularul

Formularul electronic de înscriere pentru obţinerea de microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile a devenit activ pe link-ul granturi.imm.gov.ro începând de luni, 12 octombrie 2020, ora 10:00.

Documentul de aplicare va rămâne activ până vineri, 16 octombrie 2020, la ora 20:00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere până la epuizarea bugetului. Guvernul a aprobat, în data de 31 iulie, OUG 130/2020 privind acordarea unor granturi de un miliard de euro în total pentru firmele afectate de criza Covid-19, din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020.

Preînscrierea firmelor în aplicaţie a început pe 15 septembrie, iar în această etapă toţi aplicanţii interesaţi de oricare dintre cele trei măsuri de sprijin vor avea posibilitatea preînregistrării datelor reprezentanţilor legali/împuterniciţi, precum şi datelor persoanelor juridice.