Potrivit proiectului legislativ iniţiat de Ministerul Sănătății, personalul medico-sanitar sau auxiliar sanitar ce activează în cadrul secțiilor sau compartimentelor de boli infecțioase care acordă servicii medicale persoanelor ce au contactat coronavirusul să beneficieze de un spor salarial de până la 85% pe perioada participării efective la aplicarea măsurilor de combatere epidemiei.

Aceeași măsură se va aplica și personalului medical și sanitar ce-și desfășoare activitatea în centrele de testare, unde sunt recoltate probe și sunt testate persoanele cu simptomatologie specifică afecțiunii provocată de covid-19.

Sub incidența acestei inițiative legislative intră, de asemenea, personalul angajat în alte structuri medicale sau unități sanitare care acordă servicii de specialitate ce apar în urma declarării unei pandemii. Este vorba despre medicii, asistenții sau infirmierii implicați în tratarea bolnavilor care s-au contaminat cu COVID-19 sau care intră în contact direct cu pacienții.

Vârful epidemiei în România, în luna aprilie

Specialiştii atrag atenţia că vârful epidemiei de coronavirus va fi atins în România luna viitoare, după sărbătorile pascale. Medicii rezidenţi au fost deja mobilizaţi pentru intervenţie în cazul extinderii numărului de cazuri de îmbolnăvire.

Până vineri, 20 martie, au fost confirmate 308 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 308 de persoane confirmate pozitiv, 31 au fost declarate vindecate și externate (22 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 31 de noi cazuri de îmbolnăvire. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 17 ani și 89 de ani. La ATI, în acest moment, sunt internați 11 pacienți, din care doi în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienților este bună, staționară.

Şi Bulgaria îşi răsplăteşte personalul sanitar implicat în lupta cu noul coronavirus. Premierul Boiko Borisov a anunțat că toate cadrele medicale implicate în tratarea pacienților cu COVID-19 vor primi un bonus de 1.000 de leva pe lună.