Precizarea vine după ce în calendarul inițial al licitației data limită era vineri, 26 octombrie. „Procedura specifică de achiziție se află în acest moment în […] în faza analizării ofertelor tehnice, ofertele financiare urmând să fie deschise de comisia de evaluare numai după finalizarea evaluării ofertelor tehnice”, transmite MApN. Contractul are o valoare estimată la circa 1,6 miliarde de euro cu tot cu TVA și presupune livrarea navelor în șapte ani, prima dintre ele după doar trei ani de la contractare. „Procedura se derulează conform unui  calendar estimat prezentat, într-o primă formă, în cadrul documentației de atribuire publicată pe site-ul C.N. Romtehnica S.A.”, transmite MApN într-un comunicat remis HotNews.ro.

După finalizarea etapei de calificare, comisia de evaluare, stabilită de Departamentul pentru armamente, a derulat cu fiecare candidat calificat runde succesive de dialog, care au avut ca obiectiv identificarea unei soluții tehnice și comerciale optime, care să satisfacă necesitățile operaționale ale Forțelor Navale Române, urmărindu-se, totodată, menținerea caracterului concurențial al procedurii de achiziție. „Procedura specifică de achiziție se află în acest moment în etapa de evaluare a ofertelor depuse în data de 2 octombrie 2018, în faza analizării ofertelor tehnice, ofertele financiare urmând să fie deschise de comisia de evaluare numai după finalizarea evaluării ofertelor tehnice”, potrivit MApN.

În competiție au depus oferte finale trei mari constructori navali: olandezii de la Damen, italienii de la Fincantieri și franceziid e la Naval Group. Primii doi constructori au ambii câte două șantiere navale în România. hotnews.ro