Noi informații privind retragerea trupelor rusești dintr-o zonă importantă a Ucrainei, Harkovul. Recent, primarul orașului Harkov, Ihor Terejov, a confirmat pentru BBC că rușii s-au retras din zona orașului Harkov în direcția frontierei rusești. Primarul Ihor Terejov spune că trupele rusești nu au reușit să intre decât o singură dată într-o mică parte a orașului din nord-estul țării.

„Rușii bombardau constant Harkovul, deoarece erau foarte aproape de oraș. Și datorită eforturilor depuse de apărarea teritorială a Harkovului și de forțele armate ucrainene, rușii s-au retras departe de zona orașului, în direcția frontierei rusești”, a declarat primarul.

Rușii s-au retras din Ucraina

Oficialul a povestit, pentru BBC, că acum în zonă este liniște și oamenii se întorc treptat în oraș. Acesta a mai menționat că multe clădiri din oraș sunt distruse sau avariate.

„Nu a existat niciun bombardament în oraș în ultimele cinci zile. A existat o singură tentativă din partea rușilor de a lovi orașul cu o rachetă în apropierea aeroportului din Harkov, dar racheta a fost eliminată de apărarea antiaeriană ucraineană”, potrivit primarului.

Anunțul forțelor ucrainene privind retragerea armatei ruse din Harkov

Forțele armate ucrainene au declarat, într-o scurtă actualizare, vineri seară, că forțele ruse sunt concentrate pe asigurarea retragerii trupelor din regiunea de nord a Harkovului. Aceste trupe au fost supuse unei presiuni crescânde din cauza contraatacurilor ucrainene de-a lungul unui front larg, la vest de liniile lor de aprovizionare.

Contraatacul aprig a luat înapoi o serie de sate din zona de la est de Harkov. Progresele Ucrainei amenință forțele Kremlinului cu împingerea înapoi la propria graniță, punând în același timp în pericol liniile de aprovizionare ale Rusiei în Ucraina și forțele acesteia care sunt staționate mai la sud, în regiunea Donbas. De asemenea, retragerea a dezvăluit alte dovezi ale aparentelor atrocități rusești, potrivit unei echipe CNN de la fața locului.

Statul Major General a raportat vineri, de asemenea, mai multe bombardamente transfrontaliere departe de zona actuală de ostilități din regiunea de nord-est Sumy, precum și un atac aerian împotriva unui sat din regiune.

În estul țării, Statul Major a declarat că au avut loc mai multe bombardamente de artilerie asupra teritoriului stăpânit de trupele ucrainene, în timp ce rușii încercau să facă progrese spre Sloviansk, în regiunea Donețk, un obiectiv cheie.

De asemenea, oficialii de la Kiev au mai spus că au avut loc atacuri aeriene în jurul Dolynei, care se află la 20 de kilometri nord de Sloviansk și în apropiere de Adamivka. Acestea au debutat la începutul acestei săptămâni au afectat două locuri religioase. În regiunea Lugansk, Statul Major a declarat că un atac rusesc asupra orașului Zolote a fost respins.