Polonia e următoarea pe listă. Vestea care cutremură toată Europa a fost transmisă de Oleg Morozov, președintele Comitetului de control al Dumei de Stat. Mai exact, Federația Rusă a cerut ca Polonia să fie pusă pe primul loc la rând pentru ”denazificare”, după Ucraina.

Aceasta este o reacție la declarațiile recente ale premierului Mateusz Morawiecki despre ideologia ”lumii ruse”. Oleg Morozov, președintele Comitetului de control al Dumei de Stat, a cerut acțiuni agresive împotriva Poloniei pe canalul său personal Telegram.

“Prin declarațiile sale despre Rusia ca „tumoare canceroasă” și despre „indemnizația” pe care trebuie să o plătim Ucrainei, Polonia ne încurajează să o punem pe primul loc pentru denazificare după Ucraina”, a scris oficialul.

Rusia cere “denazificarea” Poloniei în maniera Ucrainei

Comentariul lui Morozov este o reacție la un articol recent al premierului polonez Mateusz Morawiecki. El a comparat ideologia „lumii ruse” cu comunismul și nazismul, potrivit Unian. Oficialul a numit Rusia „tumoare canceroasă”, iar pe Putin – „mai periculos decât Hitler și Stalin”.

Propunerea de „denazificare” a Poloniei în maniera Ucrainei este o propunere de a declanșa un război la scară largă împotriva unei țări membre NATO. Și conform celui de-al cincilea amendament, un atac asupra unui membru al Alianței este privit ca un atac asupra întregii organizații.

Premierul Poloniei, avertisment dur cu privire la invazia Rusiei

De altfel, la începutul lunii martie, premierul Poloniei a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina este o problemă extrem de serioasă pentru toată Europa, nu doar pentru ţara vecină. Acesta a făcut un apel către întreaga Europă. Mateusz Morawiecki a susțiut ca atacul militar al Moscovei reprezintă o ameninţare existențială pentru pacea în Europa.

“Astăzi ne concentrăm pe situaţia din Ucraina, deoarece este o ameninţare existenţială pentru pacea în Europa”, a declarat şeful Guvernului de la Varşovia, după o întâlnire avută cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În context, Polonia a inisistat pentru adoptarea celor mai dure sancțiuni posibile împotriva Federaţiei Ruse, menţionând inclusiv interzicerea importului de cărbune.

Sancțiuni dure împotriva lui Vladimir Putin

“Sunt de părere că putem introduce un embargou asupra cărbunelui din Rusia mâine. Suntem pregătiţi pentru asta, vrem doar să obţinem cel mai rapid consimţământ posibil din partea Comisiei Europene”, a mai precizat, atunci, premierul Mateusz Morawiecki.

Mai mult, prim-ministrul Poloniei a cerut la acel moment ţărilor europene să se alăture acestui embargo şi să nu mai cumpere gaze naturale şi petrol din Federaţia Rusă “într-o perspectivă de câteva luni”.