Într-o postare pe pagina de Facebook, Gabriela Firea prezintă ”performanțele” pe care guvernarea liberală le aduce. Mai exact, fostul edil anunță că România a ajuns să aibă cea mai scumpă energie din Europa.

Totodată, aceasta a mai adăugat că în timp ce Guvernul se luptă pentru putere, nimeni nu îi anunță pe români că prețul la gaze se va dubla în următoarea perioadă.

Firea anunță în același timp că o mare greșeală a fost respingerea amendamentului PSD care prevedea ca măsurile pentru consumatorii vulnerabili să intre în vigoare în septembrie 2021 și nu în septembrie 2022 cum prevede forma adoptată de Senat.

În acest context, social democrații vor depune la Camera Deputaților mai multe amendamente pentru a proteja consumatorii.

„România, sub conducerea guvernelor liberale, a reușit contraperformanța de a avea una dintre cele mai scumpe energii din Europa. Cei de la guvernare se luptă pentru putere politică și nu suflă o vorbă despre dublarea prețului la gaze și despre situația dramatică a consumatorului vulnerabil.

Am aflat că iau în calcul dezbaterea rapidă și devansarea cu un an a aplicării legii. Recunosc că au greșit când, la Senat, reprezentanții Coaliției PNL-USR au respins amendamentul PSD care prevedea ca măsurile pentru consumatorii vulnerabili să intre în vigoare în septembrie 2021 și nu în septembrie 2022 cum prevede forma adoptată de Senat.

Imediat după începerea noii sesiuni parlamentare, vom depune la Camera Deputaților mai multe amendamente pentru protejarea consumatorilor în contextul majorărilor tarifelor la utilități”, a spus Gabriela Firea.

Cum vor suporta pensionarii creșterea facturilor?

Același subiect a fost dezbătut și în direct la România Tv. Gabriela Firea susține că nu e interesată de CV-ul premierului ci de situația persoanelor cu venituri mici care nu vor putea să își plătească încălzirea în perioada iernii.

Fostul edil susține că sunt multe familii care se împrumut pentru a putea plăti facturile, iar Guvernul nu este interesat de ceea ce se întâmplă, motiv pentru care social democrații caută să ia măsuri în acest sens.

„Ce se întâmplă în realitate nu are legătură cu ce se prezintă pe CV sau în declarații. Dacă ar sta de vorbă cu oamenii ar afla că le merge din ce în ce mai greu. Am atras atenția că în lipsa unei legi a consumatorului, aceștia vor avea mari probleme în iarna. Cum vor putea să suporte pensionarii, tinerii cu venituri mici?

Sunt multe familii de tineri care vor trece iarna greu, cu împrumuturi, cu îndatorare. Vedem zilele acestea doar contre, răzbunări ale celor de la guvernare, nu vedem o preocupare pentru ce se va întâmpla. Ce putem face noi e ca la începutul sesiunii să depunem din nou amendamentele ca consumatorii să fie protejați.

Doar așa vor putea să treacă în mod decent de această iarnă din cauza facturilor crescute. Vor rămâne în frig, vor renunța la alimentele de bază, la medicamente, vor rămâne cu datorii pentru care vor fi nevoiți să muncească mai mult anul viitor ca să le plătească”, a spus Gabriela Firea la RomâniaTv.

România are cel mai mare preț al energiei din UE

Situația pe piața românească de energie este una haotică, prețurile atingând niveluri record chiar și pentru UE. Noul ministru de Finanțe dă vina pe certificatele de CO2 și sper că lucrurile vor reveni la normal prin autoreglarea pieței.

„Să știți că prețul la energie, cel puțin în România, este foarte mult influențat de faptul că avem o componentă importantă pe cărbune. Certificatul de CO2, obligatoriu pentru cei care produc energie poluantă, a crescut foarte mult. Cred că s-a dublat dacă nu mai mult în ultimul an. Și atunci asta a influențat foarte mult prețul pe piața românească. Dar eu cred că a fost doar un puseu, cred că va reveni, pentru că în Europa prețurile nu sunt atât de mari”, a declarat Dan Vîlceanu, în prima zi de mandat la Ministerul Finanțelor Publice.