Restaurantele şi cafenele din Botoşani se redeschid, începând de sâmbătă, 2 ianuarie. Autorităţile spun că au luat această decizie deoarece rata de infectare cu virusul COVID-19 a scăzut sub 3 la mie.

Vești bune în România

De astăzi se redeschid restaurantele şi cafenelele în Botoşani, în a doua zi a Anului Nou 2021. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Monica Adăscăliţei, a anunţat că rata de infectare cu COVID-19 în oraş a scăzut sub 3 la mie. Incidenţa cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 din municipiul Botoşani a ajuns, sâmbătă, la 2,85 la mie, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni.

„Nu este nevoie de o hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că în ultima hotărâre, prin care au fost impuse restricţiile, este prevăzut că restaurantele se redeschid dacă incidenţa scade sub 3 la mie”, a explicat dr. Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani, conform Agerpres. Datele transmite sâmbătă de DSP arată că în judeţul Botoşani mai există o singură localitate în care rata de infectare cu COVID-19 depăşeşte 3 la mie. Este vorba despre comuna Pomârla, unde indicele de îmbolnăvire este de 3,03 la mie.

La nivelul judeţului Botoşani, incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile a scăzut la 1,43 la mie.

Constanța a ieșit din carantină după 42 de zile

Municipiul Constanţa a ieşit din carantină vineri seara, de la ora 20:00, în oraș revenindu-se la restricţiile specifice stării de alertă, a informat Instituţia Prefectului. Astfel, locuitorii oraşului, precum şi persoanele aflate în tranzit, nu vor mai fi nevoiţi să completeze declaraţii pe proprie răspundere pentru deplasarea în intervalul orar 5:00 – 23:00. Rămân, însă, valabile restricțiile de circulație pe timpul nopții.

„După 42 de zile în care a fost sub carantină zonală, municipiul Constanţa revine la restricţiile specifice stării de alertă, actualizată prin Hotărâre de Guvern. (…) Cetăţenii municipiului, dar şi cei care tranzitează sau se află în Constanţa, nu vor mai fi nevoiţi să completeze declaraţii pe propria răspundere în intervalul orar 05:00 – 23:00. Vor rămâne în vigoare restricţiile de circulaţie existente la nivelul întregului teritoriu naţional, în intervalul 23:00 – 05:00”, arată un comunicat al Prefecturii Constanţa, citat de Agerpres.

Ieşirea din carantina care fusese impusă din data de 2o noiembrie înseamnă şi ridicarea restricţiilor impuse pentru centrele comerciale. Astfel, începând cu 2 ianuarie, ele vor putea funcţiona şi în zilele de weekend şi sărbători legale. Programul de funcţionare se va încheia, cel mai târziu, la ora 21:00.

În schimb, activitatea unităţilor de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, rămâne interzisă. „Acestea îşi vor relua funcţionarea, dar doar pe terase, măsură care, de altfel, se aplică la nivelul întregului judeţ, întrucât recent a fost constatată oficial de CJSU rata de incidenţă de peste 3/1.000 locuitori pe judeţul Constanţa”, precizează comunicatul.

La data de 1 ianuarie, rata de infectare cu COVID-19, în municipiul Constanţa, era de 4,42 la mia de locuitori.

„Rata a scăzut constant în ultimele săptămâni, cu precădere în ultimul ciclu de carantină propus de CJSU şi avizat de autorităţile centrale. Pe 20 noiembrie, ziua în care municipiul a intrat în carantină, rata de incidenţă era de 9,35. La începutul celui de-al doilea ciclu de carantină, pe 4 decembrie, rata de incidenţă a consemnat o creştere – 10,33. Iar pe data de 18 decembrie, când Constanţa a pornit în a treia etapă de carantină, rata înregistra un indice de 8,65″, a informat Prefectura Constanţa.

În judeţul Constanţa rata de incidenţă este de 2,89 la mia de locuitori, după ce la începutul lunii decembrie avea cea mai mare rată de infectare din țară, peste 7.