Ministrul Justiției din Ungaria, Judit Varga, a declarat că România ar fi meritat aderarea la Schengen, deoarece „face o treabă extraordinară” în ceea ce privește protecția frontierelor.

Ministrul Justiției din Ungaria susține aderarea României la Schengen

Ungaria, anul trecut, a oprit peste 260 de tentative de trecere frauduloasă a frontierei și dacă presiunea ar veni și din partea României, atunci nu am putea face față. România face o treabă extraordinară în ceea ce privește protecția frontierelor și, din acest motiv, poziția Guvernului ungar este de părere că România ar fi meritat să adere la Schengen. Începe un nou an, noi oportunități, iar Ungaria este deschisă la un dialog pragmatic”, a declarat Judit Varga.

Ministrul ungar a efectuat, sâmbătă, o vizită în localitatea Siculeni din Harghita, unde a avut loc comemorarea secuii uciși de trupele imperiale austriece în 1764.

Parteneriat strategic între România și Ungaria

Judit Varga a vorbit și despre războiul din Ucraina, în care „suferă tați, mame și copii” și a pledat pentru un parteneriat strategic puternic între România și Ungaria, care să rezolve, pe lângă problema migrației, și provocările generate de criza economică și de criza energetică.

„Trebuie să căutăm și să găsim acele puncte de legătură în aceste vremuri dificile și provocatoare. Din partea Guvernului Ungariei și României există o nevoie foarte puternică de a avea un parteneriat strategic. Acest lucru poate fi avantajos pentru ambele părți în rezolvarea celor trei mari provocări: adică provocarea economică, securitatea energetică și migrația. Am văzut că Bruxelles-ul nu a gestionat bine nu numai problemele economice, dar și problema energetică a fost gestionată prost și astfel a dus Europa într-o criză economică. Și totuși, în această umbră a recesiunii, relațiile comerciale au bătut recorduri între cele două țări”, a declarat ministrul ungar al justiției.

Judit Varga s-a referit și la acordul semnat la sfârșitul anului trecut între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria în domeniul dezvoltării energiei verzi și al transporturilor și a mulțumit partenerilor pentru colaborare.

Ministrul ungar al Justiției a participat la evenimentul comemorativ de la Siculeni alături de Potapi Arpad Janos, secretar de stat, responsabil cu politica de solidaritate națională în Guvernul de la Budapesta, de consulul general al Ungariei la Miercurea-Ciuc, Toth Laszlo.

De asemenea, la întâlnire a participat și ministrul Mediului din partea Guvernului României, Tanczos Barna.