În mai 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), a decis că România și Lituania au tolerat închisori secrete CIA pe teritoriile lor.

România și Lituania au fost condamnate de către CEDO în 2018

Plângerile au fost înaintate de doi deținuți de la baza americană Guantanamo. Condamnarea celor două țări de către judecătorii de la Strasbourg se bazează pe faptul că acestea „au comis mai multe încălcări ale drepturilor omului făcându-se complice la programul închisorilor secrete ale CIA”.

Printre acestea se numără interdicția torturii, dreptul la libertate, intimitate și siguranță și dreptul la recurs.

Autoritățile române și lituaniene ar fi știut de existența acestor închisori, dar au colaborat cu serviciile externe americane, arăta CEDO la momentul respectiv.

A tolerat Ion Iliescu închisorile CIA pe teritoriul României?

Fostul Parlamentar PSD Șerban Niculae susține că această știre este o speculație, cel puțin la nivelul lui Ion Iliescu, președintele României la acea vreme. Invitat în studioul EVZ Capital, acesta a povestit cum stăteau, de fapt, lucrurile.

„Iliescu nu a aprobat închisorile CIA în România și nici nu se punea problema de aprobare. Eram la Cotroceni atunci, eram cel care întocmea decretele. Tot ce implica o latură juridică trecea într-un fel sau altul și pe la departamentul unde eram eu consilier de stat.

E adevărat că după aia Iliescu le-a interpretat într-o manieră mai extinsă că, de fapt, poate tot.

Iliescu s-a ferit tot timpul de orice fel de asociere cu o formulă dictatorială”, a afirmat fostul parlamentar PSD. Cel mai sigur indiciu că Iliescu nu a fost implicat în această poveste este reacția americanilor, a explicat acesta.

„Dacă era o chestiune publică, ar fi spus-o americanii”, a adăugat avocatul.