Deputații USR Cristian Ghinea și Silviu Dehelean inițiază un proiect de lege pentru acoperirea tarifelor de cadastru și publicitate imobiliară. Aceştia arată că, în prezent, statul român se confruntă cu o gravă problemă: doar 29,98% din numărul estimat de imobile din România sunt înregistrate cadastral, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Astfel, aceștia vor ca cetățenii să fie scutiți de plata tarifelor pentru operațiunile de înscriere în cartea funciară a dreptului de proprietate în baza certificatului de moștenitor asupra imobilelor ce în natură reprezintă teren situat în extravilan, cu valoare de până la 50.000 lei și pentru operațiunile de alipire a terenurilor cu orice fel de destinație, situate în extravilan. Scutirea ar urma să fie stabilită pentru o perioadă de 10 ani, potrivit proiectului depus în Parlament.

„Din păcate, primarii din România nu au accesat fonduri europene pentru a finanța cadastrarea terenurilor și multe localități au întârziat nepermis de mult procesul de cadastrare, care blochează proiectele noi de investiții. Oamenii sunt obligați să plătească din propriile buzunare taxele pentru înscrierea imobilelor în cartea funciară și pentru efectuarea succesiunii, ceea ce în special pentru oamenii din mediul rural, înseamnă un blocaj pentru tranzacțiile cu terenuri agricole. Acest proiect poate fi soluția pentru succesiunile nerezolvate pe mai multe generații și terenurile necadastrate care nu pot fi nici vândute, nici comasate, nici exploatate’, a declarat deputatul USR Cristian Ghinea.