Mai precis, capsulele de cafea ar putea dispărea în Europa, după ce Comisia Europeană a propus o interdicție în acest sens.

Proiectul noii legi europene privind ambalajele și deșeurile de ambalaje prevede că aceste capsule nu mai pot fi introduse pe piață decât dacă pot fi compostate.

Capacele din aluminiu sau plastic nu ar mai fi permise

Astfel, capacele din aluminiu sau plastic nu ar mai fi permise. O interdicție în acest sens ar putea avea consecințe atât pentru consumatorii de cafea, cât și pentru producători.

În schimb, această lege trebuie să treacă prin procesul legislativ în Parlamentul și Consiliul UE pentru a fi aplicată.

De asemenea, Asociația profesională European Coffee Federation a subliniat că această interzicere nu va aduce chiar atât de multe beneficii mediului, în contextul în care capsulele vor necesita crearea unei infrastructuri de reciclare.

Boabele de cafea sunt unele dintre cele mai tranzacţionate mărfuri moi din lume

Piaţa cafelei valorează în prezent peste 100 de miliarde de dolari. Cu o creştere continuă a cererii, aceasta a devenit una dintre cele mai interesante, deşi volatile, instrumente de tranzacţionat. Iar consumatorii mari de cafea știu că cea mai bună cafea se obține din boabele proaspăt râșnite.

De aceea, majoritatea băutorilor de cafea cumpără de obicei cafea boabe, în pungi cât mai mari. Potrivit Asociației Naționale a Cafelei, aerul, umiditatea, căldura și lumina sunt cei mai mari inamici ai boabelor de cafea.

Astfel, chiar dacă nu va „expira” într-un mod care să afecteze siguranța, adică dacă nu dezvoltă mucegai, calitatea cafelei boabe va scădea pe măsură ce stă mai mult timp în dulap. Site-ul Tastingtable arată care este cel mai mare pericol pentru cafeaua boabe odată ce ați deschis punga.

După ce ați deschis punga cu cafea boabe, credeți că vor rămâne proaspete aproximativ două săptămâni. Dar, după aceea, aroma începe să se deterioreze, iar unele dintre notele mai nuanțate care v-au convins să selectați acel tip de cafea s-ar putea pierde. Ați ales boabele de cafea braziliană pentru că vă plac aromele de portocală și aromele sale ușoare de cacao?

Din păcate, dacă punga a stat deschisă prea mult timp, aceste arome vor dispărea. De aceea, experții spun că o pungă mai mică va păstra boabele de cafea proaspete o perioadă mai îndelungată.