va veni, cel putin la nivelul tarilor din valul anterior. Este mesajul pe care Comisarul pentru Extindere, GALnter Verheugen, il transmite societatii romanesti. Capital: Domnule Verheugen, ar putea fi brusca aparitie a unor noi conditii pentru Romania si Bulgaria interpretata ca o schimbare a politicii de extindere a Uniunii Europene?
GALnter Verheugen: Politica de extindere a Uniunii Europene nu s-a schimbat, in nici un caz. Romania si Bulgaria sunt in carti, dar trebuie sa intelegeti ca este vorba de o situatie speciala care impune o clauza speciala.
Capital: Avand in vedere surprinderea cu care au reactionat autoritatile de la Bucuresti la aflarea vestii, este evident ca nu stiau despre existenta clauzei de siguranta. Este cumva o uzanta a negocierilor de aderare schimbarea regulilor pe parcurs?
GALnter Verheugen: Nu este vorba despre o schimbare a regulilor sau de discriminare si ar fi o eroare sa interpretati in acest fel ceea ce, in realitate, este un sprijin acordat celor doua tari. Comisia Europeana face toate demersurile pentru ca 2007 sa ramana data aderarii, asa cum s-a angajat. Intrebarea este daca cele doua tari sunt pe deplin pregatite pentru finalizarea procesului. Aceasta este de fapt problema. Va credem pe cuvant si suntem gata ca pe baza promisiunilor, a angajamentelor si nu in ultimul rand a faptelor sa incheiem negocierile. Avem insa nevoie de o garantie ca veti continua ceea ce ati inceput, ca nu va urma o relaxare si ca 2007 nu va gasi Romania si Bulgaria mai putin capabile decat astazi sa faca fata aderarii. Aceasta garantie ne-o da clauza de siguranta, de care vom face uz daca protectia intereselor noastre o cere. Apoi, sa nu uitam nici o clipa ca in discutie sunt si bani, banii contribuabililor europeni. Comisia are datoria sa monitorizeze indeaproape folosirea acestor fonduri in scopul in care au fost alocate.
Capital: Este cumva Comisia Europeana patita cu celelalte state central si est-europene si acum sufla si in iaurt?
GALnter Verheugen: Situatia Romaniei si Bulgariei este diferita de cea in care s-au aflat cele zece tari central si est-europene. Este vorba despre diferenta dintre promisiuni si realizari.
Capital: Se discuta si despre un nou sistem de monitorizare, pe care Comisia Europeana ar intentiona sa-l aplice celor doua, mai drastic.
GALnter Verheugen: Comisia Europeana pastreaza acelasi sistem de monitorizare. Nu toate zvonurile se confirma si doresc sa stiti ca Uniunea Europeana nu are nimic de castigat daca face greutati inutile tarilor candidate, nu are nimic de castigat nici daca din cauza acestor greutati urmatorul val al extinderii va fi un esec. Este interesul ambelor parti ca negocierile sa se finalizeze la timp si extinderea Uniunii Europene sa continue. Esential este – si insist in mod deosebit asupra acestui lucru – ca Romania si Bulgaria sa fie pe deplin pregatite sa-si asume obligatiile de stat membru.
Capital: Ati afirmat ca incheierea negocierilor de aderare cu Romania sub actuala componenta a Comisiei Europene este in avantajul nostru. Puteti fi mai explicit?
GALnter Verheugen: Am spus ca este bine ca Romania sa incheie negocierile pana la sfarsitul acestui an, sub actuala Comisie, daca toate conditiile sunt indeplinite. Am fost surprins sa constat ca presa romaneasca mi-a preluat trunchiat mesajul, omitand conditionalul. Acest „daca toate conditiile sunt indeplinite” este o nuanta de o extrema importanta. Cat despre avantajul pe care Romania l-ar avea daca ar incheia negocierile cu actuala Comisie, este de la sine inteles. Nu stim ce va fi in Uniunea Europeana dupa 1 noiembrie, data de la care o noua Comisie si un nou Parlament European isi vor incepe activitatea. Eu anticipez ca ar putea apare o intarziere, din motive exclusiv birocratice, a inchiderii negocierilor cu Romania. Ganditi-va ca numirea unor noi comisari si posibilitatea acestora de a se pune la punct cu amanuntele cere timp, timp pe care Romania il poate economisi prin respectarea angajamentelor pe care si le-a asumat.
Capital: Sunt promisiunile Romaniei realizabile intr-un timp atat de scurt?
GALnter Verheugen: Cred ca aveti toate datele sa realizati ceea ce v-ati propus, cu conditia sa pastrati ritmul reformelor si ma refer aici in principal la Justitie si Afaceri Interne, Mediu si Concurenta. Intreaga societate romaneasca trebuie sa constientizeze ca aici vorbim despre o ultima sansa acordata Romaniei si ca fructificarea acesteia presupune solidaritate si munca, indiferent de care parte a baricadei te afli. Pe de alta parte, succesul depinde si de activitatea Comisiei Europene. Vreau sa spun ca nu numai Romania trebuie sa faca eforturi. Comisia, la randul sau, se afla in fata unor provocari importante. Este un parteneriat si, ca in orice parteneriat, sprijinul este reciproc.

Gunter Verheugen la final de mandat
Responsabil cu procesul de extindere al UE incepand din anul 1999, Comisarul pentru Extindere Gunter Verheugen se afla acum la final de mandat. Privit in Romania ca „guru” al integrarii noastre in structurile europene, vanat si interpretat de mass-media, este una dintre putinele persoane care au imaginea de ansamblu a ceea ce inseamna cu adevarat Romania in prag de aderare la UE. In egala masura curtat de guvernanti si Opozitie, confundat in cel mai pur stil balcanic cu Inalta Poarta, locul in care adversarii politici se sapa reciproc, comisarul european a demonstrat in toti acesti ani ca este mai constructiv si mai consecvent decat multi dintre politicienii zilei in ceea ce priveste obiectivul aderarii Romaniei la UE.