De această dată, episcopii australieni cer explicații, după ce cardinalul George Pell, fostul ministru al economiei Vaticanului, a insinuat că există o legătură opacă între acest flux de bani și procesul său. O problemă arzătoare negată în mod repetat de cei care conduceau atunci Secretariatul de Stat al Vaticanului.

Tranzacțiile bancare au fost cercetate (fără să se găsească nimic neobișnuit) și de către Organismul de control al statului pentru infracțiuni financiare, Austrac (Australian Transaction Reports and Analysis Center), potrivit căruia din 2014 până în 2020 Vaticanul a transferat în Australia 2,3 milioane de dolari australieni (peste 1,4 milioane de euro) în peste 400.000 de tranzacții, fără știrea Conferinței Episcopale.

Acum, arhiepiscopul de Brisbane, monseniorul Mark Coleridge, își exprimă dorința de a face lumină ”odată pentru totdeauna”. Coleridge a declarat pentru ziarul „The Australian” că episcopii iau în calcul să ceară Austrac să dezvăluie numele destinatarilor acestor transferuri. Totodată, episcopii australieni intenționează, de asemenea, să-i ceară Papei Francisc să dispună o anchetă, pentru a înțelege de ce au fost efectuate aceste transferuri. Pe scurt, este nevoie de transparență pentru a elimina suspiciunile pentru totdeauna și pentru a înțelege pentru ce au fost folosiți acei bani.

Transferurile bancare australiene au apărut în cadrul anchetei efectuate de magistratura Vaticanului cu privire la cumpărarea clădirii din Londra cu fondurile secrete ale Secretariatului de Stat. Cardinalul George Pell – proaspăt ieșit dintr-un proces de pedofilie, din care a fost complet achitat – a emis ipoteza că aceste fonduri ar fi putut fi folosite pentru a plăti martorii la procesul său. O împrejurare care a fost dezmințită în totalitate de avocații martorilor și, de asemenea, de cardinalul Becciu, la momentul faptelor adjunct la Secretariatul de Stat, conform ilmessaggero.com.