"Aici avem de-a face cu două entități. Una este prețul, a doua este taxa. Taxa pe consum – TVA-ul este o taxă pe consum. De la 1 iulie 2010, taxa asta a devenit foarte mare în România. A crescut cu cinci puncte procentuale până la 24%. Acum se face o mișcare importantă – TVA-ul pentru alimente vine de la 24% la 9%, scădere foarte importantă. Scade taxa. Restul, teoretic, rămâne la locul lui. Așa cum a explicat guvernatorul Băncii Naționale cum a calculat prognoza de inflație pentru a doua perioadă a anului 2015 și întregul an 2016 – a plecat de la ideea că ceva-ceva vor ciupi comercianții. Unii ciupesc mai mult, alții ciupesc mai puțin", a declarat Adrian Vasilescu, la postul de televiziune Digi 24.

Potrivit acestuia, este cert că până la urmă piața aranjează lucrurile: "Nu există o poliție a pieței, totuși există mâna invizibilă, toți care vând au această presiune, ei vor să vândă mai mult, dar piața le zice: înapoi că nu sunt condiții".

Adrian Vasilescu a mai precizat că orice comerciant zice – "o scădere de la 24% la 9% este foarte mare, aici rămâne o marjă de manevră”.

Potrivit calculelor Capital, TVA la alimente eliberează peste un miliard de euro anual din mâinile statului.

O miză mare pentru care se luptă producătorii, comercianţii şi populaţia. Fiecare încearcă să câştige cât mai mult, aşa că singura aşteptare publică a ajuns să fie micşorarea preţurilor la raft. Există, însă, un efect invizibil imediat, dar foarte important pe termen lung: extinderea afacerilor cu noi locuri de muncă şi venituri sporite. Condiţia este ca, în goana după bani la buget, guvernul să nu sufoce antreprenorii cu măsuri toxice, aşa cum a fost agresiva campanie a Antifraudei.

Despre efectele reducerii TVA puteți citi aici: TVA de 9%, cel mai mare şoc de la cota unică