Nokia nu a vândut mai puțin de 100 de milioane de unități într-un trimestru de acum patru ani, cu excepția unui trimestru din 2009, când criza a lovit puternic toată industria de telecomunicații. Scăderea volumului de vânzări este cauzată de diminuarea numărului de telefoane „low-end” comercializate, adică a telefoanelor simple, nu smartphone.
Cum planul de afaceri al companiei finlandeze se bazează pe vânzări de cel puțin 100 de milioane de unități trimestrial este clar că pierderile vor lovi și în rezervele de cash, care însumează 6,4 miliarde euro în prezent. Iar o parte a banilor vor merge către revitalizarea diviziei Nokia Siemens Venture, generatoare a unei părți importante din pierderi.
Indiferent însă de cum va gestiona Nokia pierderile, dacă finlandezii nu vor reuși să recupereze măcar o parte din terenul pierdut în zona telefoanelor inteligente, compania este pericol de faliment. Consumatorii se îndreaptă tot mai mult către terminale mobile capabile de servicii de transfer de date, nu doar servicii de voce. Deocamdată însă compania nu renunță la sistemul de operare propriu, Symbian,  chiar dacă a anunțat că va colabora cu Microsoft pentru lansarea unor terminale Windows Phone. Până la sfârșitul acestui an, Nokia intenționează să lanseze zece terminale cu Symbian.