Valul 4 al pandemiei este iminent în România, atrage atenţia, din nou, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

“Discuția asupra valului patru nu este dacă vine, este când vine și care va fi amploarea lui”

Problema reală este însă alta: când anume va sosi valul 4 şi cât de mare va fi acesta. Gheorghiţă a mai precizat că persoanele care au trecut prin boală nu au suficientă imunitate pentru a fi protejate de varianta Delta.

“Imunitatea cumulată prin vaccin și trecere prin boală în România probabil că este în jur de 40-45%, poate chiar mai mult în anumite regiuni ale țării. Însă, din păcate, pentru varianta Delta, imunitatea obținută ca urmare a trecerii prin boală nu ne oferă suficientă protecție.

Cred că discuția asupra valului patru nu este dacă vine, este când vine și care va fi amploarea lui. Mi-aș dori să ne înșelăm cu toții, în toată această pandemie ne-am dorit ca toate predicțiile să nu se adeverească, pentru că nu este ca și cum noi citim undeva aceste date”, a declarat, miercuri, preşedintele CNCAV.

Varianta Delta, extrem de virulentă în multe ţări europene

O altă problemă legată de varianta Delta este că aceasta este foarte activă în unele din destinaţiile preferate de vacanţă ale românilor, precum Grecia, Spania, Franţa sau Italia.

“Uitându-ne la caracteristicile virusologice și avantajele pe care această variantă le are și uitându-ne la experiența celorlalte țări, vedem că acolo a crescut numărul de cazuri foarte mult: India, Rusia, Africa de Sud, Marea Britanie. Dar ne uităm și în țările vest-europene: Spania, Franța, Portugalia, Danemarca, Olanda, Italia, Grecia. Crește numărul de cazuri”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă.

“Recomandarea este să mergem în concedii. (…) Nu suntem la momentul la care să stăm în casă”

Medicul militar a subliniat totuşi că nu recomandă nimănui să renunţe la concedii şi vacanţe în această perioadă, ci doar să respecte cu stricteţe toate normele de protecţie.

“Recomandarea este să mergem în concedii. Cât se poate de clar. Avem nevoie de această perioadă, este un lucru evident, pe care ni-l dorim cu toții. Nu suntem la momentul la care să stăm în casă.

Noi nu respectăm regulile, adică purtatul măștii, spălatul pe mâini sau să avem grijă la igiena personală, doar pentru că așa ne cere cineva, ci pentru că este pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru.

Știind aceste reguli și având la dispoziție posibilitatea de a te vaccina, eu cred că avem toate instrumentele prin care putem să evităm o creștere semnificativă a numărului de cazuri în perioada următoare”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin