Vaccinul are o imunitate la 90% după cele șase luni. Andrei Baciu: Datele ne fac încrezători

Andrei Baciu a precizat, miercuri, la B1 TV, că marile pandemii au avut, fiecare, cam 2-3 valuri. El a spus că venirea unui al patrulea val este o chestiune teoretică și a explicat și de ce.

”Venirea valului 4 e o chestiune teoretică, probabilă, dar sunt câteva elemente importante. Pe de o parte, populația europeană, cea nord-americană și câteva exemple izolate din Orientul Mijlociu, unde sunt state cu putere financiară, au avut acces mare la vaccin și repede, ceea ce înseamnă că s-au vaccinat rapid, au constituit o imunitate colectivă și, practic, virusul și pandemia, după cum vedem, în aceste regiuni, ușor, ușor se topesc. Mai departe, totuși, suntem 7,4 miliarde de persoane pe Glob, 7,4 miliarde de posibili purtători. Vedem că din zonele care au avut acces ai slăbuț la vaccinare vin nou tulpini”, a precizat Baciu, potrivit B1Tv.

Nevoia unei a treia doze de vaccin

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a vorbit și despre posibilitatea administrării unei a treia doze de vaccin. Potrivit lui, Comisia Europeană a inițiat demersurile pentru a securiza 1,8 miliarde de doze de vaccin, în eventualitatea apariției unei noi tulpini sau pentru o eventuală vaccinare cu a treia doză.

”Asta înseamnă câte o doză de vaccin pe an pentru fiecare cetățean european, care poate fi ajustată pentru orice fel de tulpină care poate să apară și să pună probleme. Deci dacă vor apărea tulpini noi, pe baza acestui contract pe care îl are Comisia Europeană, se va putea adapta vaccinul și livra către statele membre. România este parte a acestui demers”, mai spune el.

Eficacitatea vaccinului la șase luni de la administrare este de 90%

Andrei Baciu a mai vorbit și despre eficacitatea vaccinului la șase luni de la administrare este încă ridicată. El a oferit aceste informații în urma unor noi studii apărute în spațiul public.

”Au apărut câteva studii noi și sunt două informații științifice, valide din punct de vedere medical, și anume că eficacitatea vaccinurilor BioNTech/Pfizer și Moderna, la șase luni de la administrarea rapelului, este de peste 90%. Aceste date ne fac încrezători că imunitatea nu va scădea brusc în luna a șasea sau a șaptea. Este o linie care, probabil se va menține și în următoarele luni. Trebuie să ne vaccinăm dacă nu mai avem protecție. Pe datele la șase luni avem imunitate suficientă, 90% eficacitate”, a mai explicat acesta.

Vaccinarea în zona rurală

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății a mai vorbit și despre vaccinarea la sate, precizând că, în perioada următoare, campania de vaccinare se va îndrepta, în special, către zona rurală.

”O să mergem către oameni. Pentru mediul rural, singura soluție care ar fi cu adevărat eficientă va fi aceea de a merge din poartă în poartă (…)  Multe comunități nu au acces la servicii medicale, fie că vorbim despre medici de familie, dispensar sau alte facilități, și atunci trebuie să mergi cu echipe mobile. (…) Sunt 11 județe în care funcționează acele centre mobile, sunt cred că puțin peste 100 de echipe mobile care funcționează însă, pe lângă aceste lucruri, e nevoie și de completarea acțiunilor de comunicare, de o comunicare cât mai segmentată.”, a mai spus el.

Sursă foto: Dreamstime