Vaccinare anti-COVID: Ce să faci când prezinți reacții adverse la vaccinare

În prezent, oamenii de știință au venit cu 15 vaccinuri împotriva coronavirusului. La fel ca orice alt vaccin, și acesta poate avea reacții adverse, în funcție de persoana căruia îi este administrat. Cele mai cunoscute reacții adverse sunt oboseala, febra, durerea de cap, durerea mușchilor corpului, frisoanele, amețeala, diareea și durerea în locul unde vaccinul a fost administrat.

În acest context, Medical News Today a venit cu o listă de lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de stările de rău de după vaccin.

Medicamentele fără prescripție

Toți cei îngrijorați cu privire la posibilele efecte adverse ale vaccinului s-au întrebat dacă nu care cumva este nevoie să ia anumite pastile fără prescripție medicală înainte de vaccinare pentru a evita stările de rău.

Cu toate astea, medicii de la Centrul pentru Control și Prevenire a Bolilor (CDC) recomandă ca persoanele care se duc să se vaccineze să nu ia nicio pastilă înainte de vaccinare. Ei spun că este mai bine să aștepți și să vezi dacă și ce efecte adverse se ivesc și apoi să le tratezi individual. Totuși, este important mersul la farmacie pentru a putea afla ce medicamente fără prescripție sunt cu adevărat benefice în acest context.

Sursa anterior menționată mai spune că în cazul în care dorești să scapi de durerea de mușchi, de febră sau chiar de ambele se pot lua următoarele medicamente: ibuprofen, paracetamol sau aspirină.

Medicină populară

Există și persoane care preferă să nu apeleze la ajutorul medicamentelor, motiv pentru care Medical News Today vine cu sfaturi și pentru ei. Cei care prezintă dureri la nivelul mâinii unde au fost vaccinați trebuie să miște brațul cât de mult pot pentru a evita o durere pe termen lung. Cei care prezintă umflături în locul administrării vaccinului pot pune o compresă rece peste aceasta.

Dacă prezinți simptomele cunoscute pentru febră, este important să bei cât mai multă apă pentru a evita deshidratarea. În plus, pentru a putea preveni, supraîncălzirea, este recomandat să se poarte haine subțiri.

Cei vaccinați cu Moderna pot avea parte de acest simptom

Persoanele care primesc prima doză de vaccin de la Moderna pot avea un efect advers în zona unde a fost administrat vaccinul. Aceștia pot avea o iritație de culoare roșie și poate apărea la 7 zile de la administrarea primei doze de vaccin.

Chiar dacă apariția unei iritații poate provoca panică, aceasta nu este periculoasă și se poate scăpa de ea repede. Tot ce trebuie să faceți este să puneți o compresă rece deasupra ei. Deobicei, această iritație poate dura timp de 5 zile, însă există și cazuri când aceasta poate dura 3 săptămâni.

Cât de mult durează efectele secundare

Deobicei, efectele secundare țin câteva zile, însă există și momente când acestea ar putea ține pentru o perioadă mai lungă de timp. În acest context, este important să se apeleze la ajutorul unui medic.

Este important de reținut faptul să niciun vaccin anti-coronavirus nu provoacă COVID pentru că nu conține întregul virus. Cei care se îmbolnăvesc după vaccinare, au luat virusul inainte ca vaccinul să-și facă efectul.

Pentru a fi sigur, dacă efectele secundare ale vaccinării persistă, este bine să faceți un test anti-coronavirus.

Sursă foto: Dreamstime