Persoanele care nu au certificat verde nu vor mai putea intra în mall-uri!

Șeful DSU a punctat vineri, 22 octombrie, că numai persoanele vaccinate anti-COVID vor avea acces în mall-uri, prin prezentarea Certificatului Verde.

„Dacă nu ai certificat verde, mergi la farmaciile care nu sunt în mall. Dacă nu ai certificat verde, mergi la magazine care nu sunt în mall”, a declarat Raed Arafat la Palatul Victoria.

Ce magazine sunt considerate esențiale?

De asemenea, acesta a explicat și ce magazine sunt considerate drept esențiale. Astfel, acestea sunt magazinele care comercializează alimente. „În rest, în mall-uri se intră cu certificat verde”, a completat Arafat.

Secretarul de stat a spus că în cazul copiilor sub vârsta vaccinării, aceştia nu pot intra în zonele unde se impune obligativitatea certificatului verde decât dacă sunt însoţiţi de adulţi care sunt vaccinaţi.

În clădirile publice, oficiale, este obligatorie prezentarea cefrtificatului verde pentru vaccinat sau cel trecut prin boală sau testat, pentru toţi cei care nu lucrează în acea clădire.

„Oamenii care vin cu treabă vor trebui să prezinte certificatul”, a declarat acesta, arătând că, în cazul clădirilor private cu peste 50 de persoane, la fel se va prezenta certificatul verde, dovada trecerii prin boală sau cu test.

În privinţa angajaţilor, Raed Arafat a precizat că prevederea nu poate fi făcută prin Hotărâre de Guvern, ci prin modificare legislativă, propunerea legislativă fiind deja trimisă la Parlament.

Ce ar trebui să facă românii în contextul zilelor libere?

În cadrul conferinței de presă de vineri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a fost întrebat ce ar trebui să facă românii în contextul zilelor libere acordate de stat în următoarea perioadă.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a precizat că ar trebui ca aceștia să nu mai meargă în concediu, ci să stea acasă.

Raed Arafat a precizat, totodată, ce măsuri au fost aplicate în unitățile de cazare de către CNSU. Concret, turiștii care doresc să se cazeze oriunde în țară trebuie să prezinte certificatul verde care să ateste fie că o persoană este vaccinată, fie a trecut prin boală. Șeful DSU a reiterat că măsura este aplicată deja în mai multe țări din lume.

„Cel mai bine ar fi să stăm unde am fost. Și în hoteluri se va cere certificatul verde, nu e cu test. Nu ai certificat, nu te poți caza în hotel. E aplicat, deja, în multe țări din Europa.”, a spus Raed Arafat.