Agenţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) anunță că seceta, pandemia COVID-19 şi deplasarea unor populaţii provocată de ofensiva talibanilor, care au preluat controlul asupra ţării, „au lovit dur comunităţile rurale din Afganistan, în special pe cultivatori şi crescătorii de animale”.

În acest context, ONU lansează un apel urgent către donatori pentru a-i ajuta pe agricultorii afgani să lupte împotriva secetei care ameninţă mijloacele de subzistenţă a şapte milioane de persoane.

În același timp sursa citată mai precizează că în prezent nu mai puțin de 14 milioane de afgani, dintre care două milioane de copii, suferă de insecuritate alimentară acută, ceea ce înseamnă un afgan din trei.

Milioane de oameni, obligați să își abandoneze casele

De cealaltă parte, pe lângă populație, alte trei milioane de animale sunt ameninţate, relatează AFP. Directorul general al FAO, Qu Dongyu susține că dacă persoanele nu vor fi ajutate, acestea vor fi nevoite să își abandoneze gospodăriile fiind strămutate.

„Dacă nu le oferim asistenţă persoanelor cel mai puternic afectate de seceta severă, multe dintre ele vor trebui să îşi abandoneze gospodăriile şi vor fi strămutate”, a atras atenţia directorul general al FAO, Qu Dongyu.

Totodată, oficialul a mai subliniat faptul că situația riscă să agraveze atât insecuritatea alimentară cât și stabilitatea întregii țări.

„Aceasta riscă să agraveze insecuritatea alimentară şi ameninţă şi mai mult stabilitatea Afganistanului”, a adăugat el.

În acest context, pentru a finanţa achiziţia de seminţe de grâu până la însămânţările din septembrie, FAO cere 18 milioane de dolari (circa 15 milioane de euro), de care depind 250.000 de cultivatori şi familiile lor, adică 1,5 milioane de persoane, în contextul în care randamentul recoltelor actuale ar urma să fie cu 20% mai mic decât cel din 2020.

Amintim faptul că Programul Alimentar Mondial (PAM) estima la mijlocul lunii august că are nevoie de 234 de milioane de dolari până la sfârşitul anului pentru a asigura ajutor pentru populaţiile vulnerabile din Afganistan.