Sorin Cîmpeanu a găsit soluția pentru ca profesorii să poată avea venituri mai mari, iar învățământul să nu aibă de suferit. Potrivit ministrului Educației, profesorii din învăţământul universitar şi preuniversitar vor fi plătiţi cu ora, dacă nu va mai fi permis cumulul pensiei cu salariul.

Ministrul s-a declarat încrezător în noul în plan, însă el a mai subliniat faptul că, în cazul în care acest lucru nu ar mai fi posibil, școala din România s-ar putea confrunta cu un val de personal necalificat.

Totodată, el a mai adăugat faptul că această măsură de plata cu ora este valabilă atât în învățământul universitar, cât și în cel preuniversitar.

„Sunt convins că va fi posibilă plata cu ora, chiar pentru acei colegi ai noştri care au calitatea de pensionari. Dacă nu ar fi posibilă plata cu ora în sistemul de învăţământ, o resursă umană şi aşa deficitară din perspectiva calificării şi a competenţei, ar deveni încă şi mai mare problemă din această perspectivă.

Practic, am duce şcoala românească mult mai mult către personal necalificat în învăţământ şi sunt convins că nimeni nu îşi doreşte acest lucru. Subliniez, e vorba de plată cu ora şi în universitar, şi în preuniversitar”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Raluca Turcan a anunțat noile principii de bază

Declarațiile ministrului vin în contextul în care, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul de la stat şi că cei care vor să se reangajeze în sistemul public trebuie să aleagă între pensie şi salariu.

„Am vorbit despre lucrul acesta – vor fi câteva principii de bază. Unul este acela de a permite celor care doresc să lucreze în sistemul public să muncească o perioadă mai lungă de timp. În acelaşi timp, în momentul în care se face această opţiune pentru activitate la stat să nu se cumuleze şi pensia, evident tot din resurse publice.

În momentul în care un pensionar doreşte să se reangajazeze la stat până la vârsta maximă de pensionare, poate să o facă. Vorbim despre cumul pensie salariu la stat”, a afirmat Raluca Turcan

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea