România a început să respecte directivele europene privind colectarea selectivă, iar un exemplu este orașul Iaşi, unde au fost montate pubele moderne, iar oamenii sunt monitorizaţi video atunci când duc gunoiul.

Persoanele care nu respectă aceste reguli și nu colectează gunoiul, pot fi sancționate. O măsură similară este în vigoare și la Timișoara, unde cei care nu aruncă deşeurile în saci de diferite culori vor fi notificaţi timp de o lună, apoi riscă să nu le mai fie ridicat gunoiul şi chiar să fie amendaţi.

Dan Pascu, director RETIM susține că oamenii vor avea o obligație legală care nu va putea fi ocolita.

“Partea de informare e ca oamenii să afle că există o obligaţie legală care nu poate fi ocolită, trebuie respectată, să colectăm separat, lume ştie ce trebuie să facă, dar din păcate nu respecta”, a psus acesta.

La rândul ei, Romeo Ursu, director ADID Timiș susține că foarte puține persoane țin cont de aceste măsuri.

“La nivel de judeţ constatăm o cifră, nivel de valorificare extrem de scăzut, undeva la 17,8%, ceea ce este foarte departe de ţinta legală pe care ne-am asumat-o cu toţii”, a spus el.

Românii vor fi monitorizați video

Și la Iași,  societatea de salubrizare a investit în monitorizare video. Potrivit ultimelor informații, în ultimele 6 luni 92 de persoane au fost prinse că au depozitat gunoiul necorespunzător sau au distrus pubelele moderne din oraş.

Mai exact, angajaţii au anunţat Poliţia Locală, care a dat amenzile corespunzătoare. De menționat este faptul că, pe camere sunt urmăriţi inclusiv angajaţii societăţii, responsabili de ridicarea gunoiului.

În ceea ce privește monitorizarea, dintr-un singur centru sunt monitorizate 250 de puncte de colectare a deşeurilor din oraș. Camerele video sunt montate pe mașinile de salubritate şi la pubele.

În Râmnicu Sărat situația este similară Mai exact, o parte dintre platformele de gunoi sunt îngropate, iar colectarea se face selectiv. Pubelele se deschid cu o cartelă şi sunt monitorizate video chiar de poliţiştii locali.

Alina Oprișa, membru de la Poliţia locală Râmnicu Sărat susține că amenzile se ridică chiar și la 1.000 de lei pentru cei care nu colectează gunoiul.

“Periodic poliţiştii locali consiliază locatarii cu privire la modul de depozitare. Locatarii dacă sunt surprinşi riscă amenzi de până la 1.000 de lei”, a spus aceasta.

Amintim faptul că primarii pot accesa bani pentru managementul deşeurilor prin Planul Naţional de Redresare şi Reziliență, care prevede 2,3 miliarde de euro pentru mediu.