Alin Stoica, prefectul Capitalei, vine cu noi informații pentru bucureșteni, cu doar câteva zile înainte de Paști. Mai exact, potrivit acestuia, incidența raportată în Municipiul București la ultimul bilanț epidemiologic de până acum, de 3,25, încă este una mare, deci românii trebuie să fie în continuare atenți.

„La 3,25 trebuie să avem grijă pentru că presiunea pe sistemul sanitar este în continuare destul de mare, trebuie să păstrăm toate mijloacele de siguranță sanitară”, a declarat oficialul, la B1 Tv.

El a mai adăugat că restricțiile aflate în vigoare precum închiderea restaurantelor și a sălilor de spectacole sunt suficiente pentru a preveni răspândirea virusului în momentul de față.

„Avem restaurantele închise la interior, încă sunt sălile de spectacol închise, avem în continuare interdicția de a circula noaptea, între 22 și 5, deci sunt suficiente măsuri pentru a preveni răspândirea suplimentară a virusului”, a declarat prefectul Capitalei.

Acest lucru va fi interzis în noaptea de Înviere 

În ceea ce privește noaptea de Înviere, Alin Stoica susține că românii vor avea voie să circule între orele 22 și 5 dimineața doar pentru a merge la Biserică și nicidecum în alte părți.

„Toată noaptea este voie să se circule, pentru că derogarea este dată între orele 22 și 5, și acestea sunt orele de interdiciție de fapt, deci pe toată noaptea avem voie să circulăm, dar doar pentru biserică. Există slujbă până târziu, până aproape de dimineață, până spre 4, acea slujbă de până la 1 este cea la care majoritatea credincioșilor participă, dar mai există o mică parte dintre credincioși care stau la toată slujba, și asta înseamnă 4 dimineața”, a adăugat el.

Prefectul Capitalei a fost întrebat la ce nivel trebuie să ajungă incidența pentru a fi relaxate măsurile de protecție sanitară în București, potrivit acestuia, există mai multe praguri.

Următorul ar fi sub 3 la mia de locuitori. În acest context, restaurantele și sălile de spectacole ar urma să fie deschise funcționând la 30% din capacitate. Totodată, dacă incidența infectărilor va scădea sub 1,5 la mia de locuitori, sălile de spetcacol și restaurantele ar urma să funcționeze la o capacitate de 50%.

„Există mai multe praguri. Sub pragul de 3 este permisă funcționarea restaurantelor în interior, dar parțial, și anume 30%. La fel, este permisă și deschiderea sălilor de spectacol, tot parțial, 30% din capacitate. Următorul prag este de 1,5, sub care se pot deschide la 50% atât sălile de spectacol, cât și restaurantele.

La școli, pragurile sunt la 3 pentru prezența a jumătate din elevii din clasele terminale, plus elevii care învață în clasele primare, și 1 pentru prezența în totalitate a copiilor din clasele terminale, plus clasele primare”, a mai adăugat Alin Stoica.