Ministerul Educației vine noi informații legate de darurile de 1 martie pe care în mod normal elevii le dau profesorilor. Intervenția Ministerului vine în contextul în care în ultima vreme s-a vehiculat faptul că oferirea florilor și a mărțișoarelor ar fi interzisă în contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, potrivit unei informări de presă, Ministerul Educației susține că nu a transmis și nu va transmiste nicun fel de interdicție expresă de acest tip.

„Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare.

În Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă)”, se arată în informarea transmisă de Minister.

Mărțișorul și florile vor fi interzise?

Totodată, sursa citată mai precizează că mărțișorul este un elemnt de patrimoniu cultural, iar Ministerul nu ”poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea unor valori de simbol”.

Ministerul a făct totuși apel la respectarea restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului în continuare.

„Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum “flori și mărțișoare” în categoria “obiecte personale”.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2”, mai precizează sursa citată.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin