Va fi gratuit de acum. Românii nu vor mai plăti niciun ban. Cine va beneficia

Vești bune pentru românii care se încadrează în aceste categorii. Asigurarea sănătate va fi gratuită pentru ei. Potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar, în România exsistă mai multe categorii de persoane fizice care beneficiază de o astfel de gratuitate, fără a plăti însă contribuția aferentă.

Potrivit sursei citate, există 19 categorii de români care nu sunt nevoiți să plătească această contribuție. Primii pe listă sunt copiii cu vârsta până la 18 ani. De asemenea, sunt vizați și tinerii între 18-26 de ani, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, studenţii-doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 – 6 ore convenţionale didactice pe săptămână, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti.

Și tinerii care au până în 26 de ani și provin din sistemul de protecţie a copilului beneficiază de această gratuitate.

Cea de a treia categorie este reprezentată de soțul, soția sau părinții care nu au venituri propri, aflați în întreținerea unei persoane asigurate.

Persoanele în cazul cărora nu sunt aplicate prevederile privind persecutarea din motive politice, deportate în străinătate, veteranii de război, invalizi şi văduve de război, sau alte cazuri, beneficiază și ei de acestă gratuitate.

Persoanele cu handicap nu trebuie să plătească nici ele contribuții pentru asigurarea de sănătate. Același lucru este valaabil și în cazul bolnavilor cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate până la vindecarea respectivei afecţiuni.

Cine sunt românii norocoși

Femeile însărcinate, dar și lăuzele beneficiază și ele de acest serviciu gratuit, iar pensionarii sunt și ei pe listă.

De asemena, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală beneficiază și ele asigurare de sănătate grauită.

Și persoanele fizice care se află în concedii medicale vor beneficia de acestă măsură.

Totodată, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecţie socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit legii, pentru aceste drepturile băneşti au și ele asigurarea de săntătate gratuită. Același lucru este valabil și în cazul persoanelor care se află în concediu de acomodare ca urmare a adoptiei sau în concediu pentru creşterea copilului.

O altă categorie este reprezentată de persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv, persoanele reţinute, arestate sau deţinute precum şi persoanele care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, respectiv persoanele care se află în perioada de amânare sau de întrerupere a executării pedepsei privative de libertate. Și ele beneficiază de această de măsură.

De asemenea, străinii aflaţi în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării, precum şi pentru cei care sunt victime ale traficului de persoane, care se află în timpul procedurilor necesare stabilirii identităţii şi sunt cazaţi în centrele special amenajate potrivit legii au și ei asigurare gratuită de sănătate.

Același lucru este valabil și în cazul personalului monahal al cultelor recunoscute, cetăţenii români, victime ale traficului de persoane, pentru o perioadă de cel mult 12 luni; voluntarii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul serviciilor de urgenţă voluntare, în baza contractului de voluntariat.

De mențioant este faptul că  până la 31 decembrie 2028 sunt scutiţi şi angajatii din construcţii cu condiţia respectării anumitor condiţii.