Ursula von der Leyen recunoaște greșelile din campania de vaccinare europeană. Trebuie precizat că șefa Comisiei Europene se confruntă cu numeroase critici, în ultima vreme.

Înclusiv Parlamentul german și-a exprimat, prin vocea mai multor reprezentanți, nemulțumirile legate de întârzierile apărute în livrările de doze din partea producătorilor cu care a încheiat contracte Executivul european.

Ursula von der Leyen recunoaște greșelile din campania de vaccinare

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut miercuri că s-au făcut greşeli în strategia de vaccinare a UE, dar a apărat în acelaşi timp principiile de bază ale acesteia, relatează DPA şi Reuters.

“Am întârziat prea mult cu aprobările”, a spus şefa executivului comunitar în Parlamentul European, cu ocazia unei dezbateri privind strategia de vaccinare a UE.

“Şi poate că am fost prea siguri că ceea ce am comandat va veni cu adevărat la timp”, a adăugat ea.

”Știinţa a surclasat industria”

“Am subestimat dificultatea legată de producţia în masă. Într-un fel, ştiinţa a surclasat industria”, a spus Von der Leyen.

Cu toate acestea, şefa Comisiei Europene a apărat decizia de a opta pentru o autorizare condiţionată de punere pe piaţă, şi nu pentru pentru o aprobare de urgenţă a vaccinurilor în UE.

“Nu poate exista niciun compromis atunci când e vorba de injectarea unei substanţe active biologic unei persoane sănătoase”, a spus ea.

Cele trei-patru săptămâni suplimentare necesare pentru acest proces au fost o investiţie esenţială în a insufla încredere publică, potrivit şefei executivului european, chiar dacă acest lucru a încetinit acum campania de vaccinare în UE.

Von der Leyen a mai precizat că au fost livrate 26 de milioane de doze de vaccin şi că, până la sfârşitul verii, ar trebui ca 70% din populaţia adultă a UE să fie vaccinată.

Nemulțumirile statelor membre au fost însă mari și vocal exprimate. În timp ce Italia ia în calcul să dea în judecată Pfizer, Ungaria a luat situația în mâinile proprii și a importat doze de vaccin din Rusia și China.