Urșii sunt un indicator clar pentru vremea ce urmează. Asta cred îngrijitorii lor, care menționază că aceste previziuni nu a dat nicio greș. E cazul celor opt urşi maturi de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş. Aceștia au ieşit din bârlog, marţi, de Ziua Ursului. Este un semn că primăvara este aproape, spun îngrijitorii lor. Aceștia menționează că de 15 ani previziunile meteorologice bazate pe comportamentul acestora au fost corecte.

“Se spune că dacă ursul iese din bârlog, în data de 2 februarie, şi îşi vede umbra, se întoarce, pentru că primăvara e departe. Dacă este înnorat şi nu îşi vede umbra, atunci primăvara este aproape şi nu mai intră înapoi. Urşii ne spun astăzi că primăvara este aproape fiindcă este înnorat, iar noi, de 15 ani, sărbătorim această zi în cadrul unei activităţi educaţionale. În 90% din cazuri au prezis corect vremea care urmează”, a declarat directorul adjunct al Grădinii Zoologie din Târgu Mureş, Kopacz Andras, citat de Agerpres.

Urșii au făcut deja acest pas cheie

Acesta a precizat că într-adevăr există diferenţe între comportamentul urşilor din captivitate, comparativ cu cel al urşilor care trăiesc în sălbăticie. Urşii de la Zoo şi-au făcut deja culcuşuri în padoc. Se odihnesc în aşteptarea primăverii.

Ziua Ursului era prima activitate cu copiii din fiecare an. În acest an s-a renunţat la eveniment, din cauza pandemiei.

O serie de prognoze meteorologice populare sunt atribuite comportamentului animalelor în cursul anului. Mureşenii au câteva prevestiri specifice.

“În părţile mureşene se crede că dacă va trece vulpea pe gheaţă de Stretenie (în 2 februarie, când este şi sărbătoarea Întâmpinarea Domnului în calendarul ortodox, n.r.), adică vor fi apele îngheţate, va veni primăvara mai repede. Dacă îşi va uda coada, iarna va ţine mai mult timp. Adică cel puţin 40 de zile. Prelungirea iernii cu 40 de zile de sărbătoarea Întâmpinării Domnului în biserică este legată probabil de cele 40 de zile trecute de la naşterea lui Iisus Hristos. În părţile Hunedoarei şi în Banat se crede că la Stretenie, numită şi Ziua Ursului, iese ursul din bârlog şi se joacă în zăpadă. De îşi va vedea umbra când se joacă, atunci se bagă din nou în bârlog, semn că iarna se va prelungi”, se arată pe site-ul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Târgu Mureş.

Mersul vremii, susţin muzeografii, era deosebit de important în economia agro-pastorală ţărănească.

Întâmpinarea Domnului sau Stretenia era denumită “Aşteaptă vara” în Valea Gurghiului. Se zice că dacă picură din streaşină, se va face primăvară târziu. Oamenii trebuie să “grijească” fânul. Adică să-l folosească cu economie să le ajungă până în primăvară.