Abatorul şi centrul de prelucrare a cărnii Toennies din Rheda-Wiedenbrueck (districtul Guetersloh în landul Renania de Nord-Westfalia), sacrifică şi procesează în mod normal între 12% şi 14% din carnea de porc din Germania. Unitatea este închisă de trei săptămâni, după ce peste 1.500 de angajaţi, majoritatea români, au fost testaţi pozitiv la coronavirus.

Asociaţia crescătorilor germani de porci transmite că în urma închiderii unităţii fermierii trebuie să accepte preţuri mai scăzute de la abatoare pentru animalele care urmează să fie sacrificate.

Preţul unui kilogram de carne de porc în Germania

Săptămâna aceasta, preţul unui kilogram de carne de porc în Germania a scăzut la aproximativ 1,47 euro, de la 1,60 euro săptămâna trecută şi 1,66 euro în urmă cu trei săptămâni, în urma închiderii abatorului Toennies, susţine asociaţia, care cere redeschiderea unităţii cât mai curând posibil.

„Presiunea creşte în fiecare zi şi preţurile pentru porcii care urmează să fie sacrificaţi sunt în scădere liberă. Fermierii care cresc porci sunt principalele victime ale închiderii unităţii, care trebuie redeschisă respectându-se condiţiile de siguranţă pentru angajaţi”, apreciază asociaţia.

Abatorul şi fabrica de procesare a cărnii Toennies vor putea fi redeschise doar după ce autorităţile vor fi mulţumite de noile proceduri de igienă, a declarat marţi şeful administraţiei districtuale, Sven-Georg Adenauer. Acesta a explicat că unitatea se va putea redeschide doar dacă „nu va exista nicio ameninţare pentru oamenii care lucrează în această companie şi nici pentru locuitorii din districtul Guetersloh”.

Compania le-a prezentat autorităţilor un plan de măsuri de igienă care merge în direcţia bună, însă „mai este nevoie de muncă şi cred că firma va face acest lucru”, a adăugat el. Potrivit oficialului, nu se poate spune deocamdată când va fi redeschisă unitatea.

„Aceasta a primit ordin provizoriu de a rămâne închisă până pe 17 iulie, a precizat Adenauer.