Rata inflaţiei în august a scăzut la 0,09%, iar faţă de luna similară a anului trecut s-a situat la 8,02%, în scădere faţă de nivelul de 9,04% consemnat la sfârşitul lunii iulie, informează Institutul Naţional de Statistică.

În luna august 2008 faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,2%, iar tarifele serviciilor au scăzut cu 0,9%.

Cele mai semnificative cresteri de preturi in categoria marfurilor alimentare s-au inregistrat la oua (6,2%), iar din categoria marfurilor nealimentare, la tutun (0,98%). La categoria servicii, cele mai mari cresteri de pret au avut loc la apa, canal si salubritate.

Din categoria mărfurilor alimentare, cele mai semnificative ieftiniri au avut loc la fructe proaspete, iar din categoria mărfurilor nealimentare, la autoturisme şi piese de schimb. La categoria servicii s-au înregistrat scăderi de preţuri la telefon şi transportul aerian.

UPDATE:

Datele privind evolutia preturilor de consum comunicate de catre INS se incadreaza in prognozele Bancii Nationale, oficialii BNR afirmand ca trendul descrescator al inflatiei se va mentine si in perioada urmatoare.

„Trebuie spus ca tinta de inflatie nu va putea fi atinsa anul acesta dar, asa cum a declarat si guvernatorul Bancii Nationale, la sfarsitul anului vom avea totusi o inflatie de 6%. Pe de alta parte, trebuie remarcat faptul ca din ianuarie anul acesta cresterea este tot mai lenta iar procesul de dezinflatie va continua si in lunile urmatoare”, a declarat in exclusivitate pentru CAPITAL ONLINE consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Acesta a tinut sa evidentieze, de asemenea, faptul ca evolutia inflatiei din august este oarecum asemanatoare cu cea din luna anterioara daca se face abstractie de influenta preturilor administrate, respectiv cresterea preturilor la gaze si electricitate aprobata de autoritatile din domeniu.

„Daca ne uitam la inflatia din iulie, obeservam ca influenta preturilor administrate a fost de 0,70%, iar rata inflatiei de 0,64%, deci putem vorbi de asemenea de un proces de dezinflatie”, a mai spus Adrian Vasilescu.

 

Sursa: INS