Executivul a adoptat proiectul de buget pentru anul 2009, urmatorul pas fiind inaintarea actului catre Parlament. Guvernul a discutat in sedinta de joi forma finala a proiectului de buget, care cuprinde o serie de masuri stabilite impreuna cu partenerii sociali la inceputul acestei saptamani.

UPDATE:

„Bugetul e concentrat si axat in primul rand pe mentinerea si crearea de locuri de munca, absorbtia fondurilor comunitare, precum si realizarea echilibrului intre dezvoltarea economica si trotectia sociala”, a declarat premierul Emil Boc, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta la Palatul Victoria.

Potrivit primului ministru, pachetul de masuri stabilite impreuna cu partenerii sociali este  axat pe relansarea si stimularea cresterii economice, prin alocarea unui fond in valoare de 10,2 miliarde de euro pentru investitii, adica 20% din cheltuielile bugetare pe 2009, sau 7% din PIB.

De asemenea, proiectul de buget cuprinde perfectionarea organismelor de absorbtie a fondurilor comunitare, si propunerea de neimpozitarea incepand din trimestrul doi al acestui an a profitului reinvestit.

Proiectul de buget cuprinde si „programul Rabla” , care a fost largit si la masinile cu o vechime de cel putin 10 ani, iar suma alocata a fost majorata la 3.800 de lei pe masina in limita unui stoc de 60.000 de unitati.

Premierul a mai spus ca bugetul din acest an prevede si achitarea datoriile administratiilor locale catre agentii economici, pentru a se evita blocajele ce ar putea aparea in economie, precum si compensarea TVA-ului recuperat cu cel platit.

Pe de alta parte, Emil Boc a anuntat ca proiectul de buget cuprinde si planul de capitalizare al CEC si Eximbank.

Nu in ultimul rand, pensia sociala minima va ajunge prin proiectul de buget la suma de 350 de lei pentru toate persoanele care se incadreaza sub aceasta limita si compensarea cu 90% a medicamentelor din clasa B pentru persoanele care au o pensie mai mica de 600 de lei pe luna.

Boc a precizat ca dupa data de 15 aprilie vor fi initiate si discutiile cu partenerii sociali pentru cresterea salariilor bugetarilor, iar pana la acea data urmeaza a fi intocmita legea salarizarii personalului bugetar.

Priintre altele, Emil Boc a mai spus ca Guvernul propune inghetarea pentru 2009 a salariilor demnitarilor sau a celor ce au functii asimilate cu cea de demnitar public, la nivelul salariilor din 2008, masura ce vizeaza aproximativ 7.000 de persoane.

Citeste si:

Factura Guvernului, 13 miliarde de euro