Lipsa sistemului informatic amână asigurarea obligatorie a locuinţelor cu încă şase luni, urmând ca acestea să fie obligatorii de la 1 iulie 2010.

Sistemul ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie din 2006, fiind, iniţial, un proiect de act normativ al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Iniţiativa legislativă a fost preluată apoi de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va fi pusă în aplicare de la 1 iulie 2010, dată până la care societatea care va emite poliţele va fi pregătită să emită şi să gestioneze poliţele, a declarat preşedintele PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), Constantin Toma.

“Una din provocările managementului societăţii Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) va fi dezvoltarea unui sistem informatic pentru gestionarea celor aproape 8,5 milioane de contracte. Nu cred că avem timpul necesar pentru dezvoltarea acestui sistem informatic până la 1 ianuarie 2010″, a explicat Toma la Forumul ICAR 2009 (The Catastrophic Risks Forum – ICAR), citat de Mediafax.

Asigurările obligatorii vor acoperi trei riscuri catastrofice – cutremur, alunecări de teren şi inundaţii, în limita a 10.000 de euro în cazul caselor construite din chirpici, respectiv în limita a 20.000 de euro pentru cele ridicate din materiale tratate termic. Pentru prima categorie de locuinţe asigurările vor costa 10 euro, iar pentru cea de a doua preţul va fi de 20 de euro.

Doar trei din zece locuinţe, asigurate în primul an

Doar 30% din cele peste opt milioane de locuinţe vor avea o poliţă încheiată în baza legii privind asigurarea obligatorie (AOL) în primul an de aplicare, a declarat, luni, preşedintele Consiliului de Administraţie al PAID, Constantin Toma.

„La o primă estimare, cred că 30% din numărul locuinţelor la nivel naţional vor fi acoperite prin poliţa emisă în baza Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor”, a spus Toma.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), numărul locuinţelor se ridica la 8,34 milioane de unităţi la finele anului 2008.

În luna septembrie, 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), aportul acestora la capitalul social fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Clal România şi Groupama Asigurări.

ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.

Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.