Conducerea PSD a decis, luni seară, prin vot, să reafirme sprijinul politic pentru Dan Nica, iar dacă premierul Emil Boc îl va remania pe acesta, atunci toţi miniştrii partidului îşi vor depune demisiile.

Conducerea social-democrată luni seara a decis să menţină decizia luată la prânz, adică să confirme sprijinul politic pentru ministrul Dan Nica, pe care premierul Emil Boc a decis să-l demită. În cazul în care Boc îl va remania pe Nica, în ciuda susţinerii PSD, atunci toţi miniştrii PSD îşi vor prezenta demisiile.

„Condiderăm că decizia primului ministru este nefondată şi că argumentele reprezintă pretexte politice care ascund interesul politic direct alpreşedintelui. Conform Constituţiei şi protocolului semnat de PSD şi de PDL se vor face doar cu acceptul părţilor şi cu acceptul preşedintelui şi, în acest caz, fiind vorba de schimbarea compoziţiei politice, de către Parlament”, a declarat preşedintele PSD Mircea Geoană.

„CEXN îl susţine pe Dan Nica considerând că nu există nici un temei politic sau profesional pentru remanierea sa”, a mai afirmat Geoană.

Mingea e la Băsescu

„Adevăratul motiv de forţare a acestei crize politce este obsesia preşedintelui Traian Băsescu şi a PSD de a frauda alegerile prezidenţiale”, a acuzat Mircea Geoană.

„În condiţiile în care, în ciuda apelului nostru, o decizie a lui Traian Băsescu de a accepta propunerea primului ministru echivalează cu o rupere a protocolului de guvernare, iar responsabilitatea pentru o eventuală criză politică îi aparţine în totalitate.

PSD se va retrage din arcul Guvernării. PSD doreşte evitarea unei crize şi face apel la responsabilitate şi interes naţional. Evitarea crizei este posibilă în condiţiile în care preşedintele va refuza solicitarea primului ministru, căruia îi voi trimite în această seară o scrisoare oficială prin care vom demonta toate argumentele puerile”, a mai declarat Mircea Geoană.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că a informat coaliţia despre intenţia de remaniere a ministrului de Interne, Dan Nica.

Ministrul de Interne, Dan Nica, afirmase vineri, că deţine informaţii conform cărora nu mai există niciun autocar liber de închiriat în 22 noiembrie şi 6 decembrie, apreciind că românii se pregătesc fie pentru turism la mănăstiri, fie „cineva s-a hotărât să organizeze turism electoral”. Ulterior, el a fost chemat la Guvern  de către Boc pentru explicaţii, premierul spunând că Nica nu a putut aduce probe în sprijinul afirmaţiei sale.

UPDATE
Calcule PSD: ar putea organiza Blaga alegerile prezidenţiale?

Liderii PSD au analizat şi prevederile Constituţiei în încercarea de a găsi o modalitate prin care să se evite, în cazul în care PSD iese de la guvernare, organizarea alegerilor cu Vasile Blaga în fruntea MAI, au declarat surse din CEXN.

În condiţiile în care mai mulţi preşedinţi de organizaţii au propus ieşirea PSD de la guvernare ca urmare a anunţului premierului Emil Boc privind remanierea lui Dan Nica de la conducerea MAI, liderii PSD au început să citească textul Constituţiei, pentru a vedea care sunt prevederile ce se pot aplica.

Constituţia prevede că, în cazul revocării unui ministru, premierul propune un alt membru al Guvernului în funcţia rămasă vacantă, cu titlu interimar, pentru o perioadă ce nu poate depăşi 45 de zile.

Dacă Vasile Blaga ar fi numit în aceste zile interimar la MAI de către Emil Boc, el nu ar mai putea organiza alegerile ca ministru al Internelor, până pe 22 noiembrie fiind mai mult de 50 de zile.

Potrivit calculelor PSD, numirea lui Blaga ca interimar ar trebui să se producă cel mai devreme vineri, pentru a prinde în funcţie primul tur al alegerilor prezidenţiale.

UPDATE 2
Iliescu: „Ce a făcut Boc e o samavolnicie”

„Ce a făcut Emil Boc azi e o samavolnicie. Premierul nu are dreptul să revoce un ministru într-un guvern multicolor. Dacă era un guvern format dintr-un singur partid, ar fi putut face acest lucru cu acceptul preşedintelui. În acest caz, însă, acest lucru nu poate fi făcut decât de Parlament”, a declarat Ion Iliescu la ieşirea de la Comitetul Executiv Naţional al PSD. „PSD nu acceptă remanierea, îl susţine pe Dan Nica”, a confirmat Iliescu, adăugând că partidul din care face parte va ieşi de la guvernare dacă PDL îşi va menţine poziţia.

UPDATE
Blaga: „
Premierul nu se va răzgândi

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că speră ca PSD-ului să îi vină gândul cel bun, precizând că premierul se va ţine de cuvânt în privinţa remanierii lui Dan Nica de la Ministerul de Interne.

„Eu nu ştiu ce vor face miniştrii PSD, am auzit şi eu declaraţia domnului Geoană. Nu cred că premierul nu se va ţine de cuvânt”, a spus Blaga. El a precizat că „noaptea poate fi un sfetnic bun”, referindu-se la decizia anunţată de PSD.

Blaga a precizat că, dacă social-democraţii din Guvern îşi vor da demisia, ea va putea fi pusă în practică în 15 zile, potrivit Legii răspunderii ministeriale, şi vor urma 45 de zile în care se vor putea numi interimari. „Eu sper să nu se ajungă până acolo, dar vom respecta întru totul procedurile constituţionale, nici nu poate încăpea discuţie. Sper ca PSD-ului să îi vină gândul cel bun”, a spus Blaga.