Leul s-a depreciat masiv în prima zi de tranzacţionare de după alegeri, iar Bursa a deschis pe roşu. Brokerii susţin că evoluţia are legătură cu rezultatul turului de scrutin.

Bursa a scăzut cu 1,85% la deschiderea şedinţei de luni, corecţia fiind explicată de brokeri prin ipoteza dizolvării Parlamentului în cazul în care Traian Băsescu va fi în continuare preşedinte şi Parlamentul nu va accepta nominalizarea făcută de acesta pentru funcţia de premier.

Moneda naţională s-a depreciat în debutul şedinţei de luni, până aproape de 4,24 unităţi în raport cu euro, pentru ca ulterior cotaţiile să coboare sub 4,23 lei/euro, dealerii suspectând că evoluţia pozitivă a fost determinată de intervenţia pe piaţă a băncii centrale. Pentru ziua de tranzacţionare precedentă, vineri, BNR a anunţat un curs de 4,20 lei pentru un euro.

„Leul s-a depreciat la deschidere, cursul atingând un maxim de 4,24 lei/euro, după care paritatea a început să scadă, pe un flow mic, probabil din partea băncii centrale. Rezultatele parţiale ale alegerilor prezidenţiale nu s-au reflectat foarte bine pe curs, însă dacă se confirmă Băsescu, s-ar putea să continue instabilitatea politică, ceea ce va pune presiune pe monedă şi pe dobânzi”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

În deschiderea şedinţei, moneda europeană a fost evaluată de bănci la 4,2350 – 4,2380 lei, în creştere faţă de ultimele cotaţii de vineri, de 4,2230 – 4,2260 lei/euro.

În jurul orei 10:30, tranzacţiile se realizau la 4,2230 – 4,2250 lei/euro.

Numărătoarea voturilor l-a indicat, azi dimineaţă, drept câştigător al alegerilor prezidenţiale pe Traian Băsescu, infirmând astfel rezultatele exit-pollurilor de ieri seară.

UPDATE

Gabriel Aldea, Intercapital: Pieţele au reacţionat la instabilitatea politică

Efectele alegerilor prezidenţiale asupra pieţei autohtone de capital sunt mai mult decât evidente, analiştii punând acest lucru pe seama aşteptărilor privind continuarea instabilităţii politice.

„Impactul alegerilor asupra bursei este mai mult decât vizibil. Au avut loc corecţii pe toţi indiciii fapt care reprezintă răspunsul investitorilor faţă de instabilitatea politică ce pare că va continua având în vedere rezultatul alegerilor”, a declarat pentru capital.ro Gabriel Aldea, analist Intercapital Invest.

UPDATE 2

Andrei Ciubotaru, Tradeville: Ambele variante presupuneau un guvern de sacrificiu

“Din punctul de vedere al investitorilor activi pe bursă şi pe cursul de schimb EUR/RON, niciun candidat nu reprezenta o sumă clară de atuuri. Ambele variante presupuneau, de fapt, un guvern de sacrifiu pentru primele luni din 2010, guvern condus de un perceput tehnocrat, guvern al cărui principal scop ar fi fost luarea de măsuri nepopulare în sensul reducerii deficitului bugetar, măsuri care să nu se răsfrângă asupra popularităţii partidului”, a declarat pentru capital.ro Andrei Ciubotaru, Head of Brokerage Tradeville.

Potrivit acestuia, elementele menţionate erau asumate de ceva timp de către investitorii prezenţi în piaţă. Veştile venite peste noapte referitoare la probabilul câştigător al alegerilor nu au fost de natură a schimba scenariul menţionat anterior. Motivaţia mişcărilor din această dimineaţă este legată mult mai mult de ştirile şi evenimentele legate de ipoteza revenirii economice globale reflectate în presa economică internaţională a momentului. Mai specific, este vorba despre declanşarea unui ciclu de întărire a dolarului american în faţa valutelor principalilor parteneri comerciali, întîrire care determinî marcîri de profituri în toate pieţele de active financiare (mărfuri fungibile, metale industriale, metale pretioase , pieţe de acţiuni, inclusiv cele emergente).

„Mişcarea generală de marcare a profitului rezultat din trendul ultimelor 8 luni va micşora apetitul pentru risc până la sfârşitul anului şi la începutul anului viitor. Venind după o perioadă de două săptămâni în care băncile comerciale nu au dorit să se poziţioneze contra rezervei valutare a BNR, este foarte probabil să constatăm aparţia unui contracurent de depreciere a leului care să genereze volatilitate în perioada următoare”, a mai spus Andrei Ciubotaru.