În contextul în care situaţia medicală actuală continuă să pună presiune asupra sistemului medical în ceea ce priveşte resursele destinate îngrijirii pacienţilor COVID-19, UniCredit Bank şi HeidelbergCement România sprijină Asociaţia Volunteer for Life cu 60.000 euro pentru construirea unui spital modular necesar extinderii Unităţii de Primiri Urgenţe UPU SMURD şi a Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Neamţ.

„Creşterea numărului de paturi al Spitalului Judeţean Neamţ este o nevoie urgentă a comunităţii locale în contextul actual, pentru că medicii nu mai reuşesc să acopere solicitările cu resursele disponibile. Susţinerea pe care o primim din partea UniCredit Bank şi HeidelbergCement România este vitală proiectului pe care îl dezvoltăm, proiect care va servi comunităţii pe termen lung, dincolo de momentul încheierii acestei pandemii”, a declarat Ionuţ Ursu, preşedintele Asociaţiei Volunteer for Life.

Proiectul se află în faza de proiectare

Unitatea modulară se află în faza de proiectare şi aprobare şi va fi amplasată în curtea Spitalului Judeţean Neamţ, urmând să aibă o capacitate de 40 de paturi în 20 de camere, dintre care 6 paturi pentru terapie intensivă. Lucrările de construcţie vor începe în luna ianuarie 2021, cu termen de finalizare luna martie 2021.

„Decizia de a ne implica în acest proiect face parte din angajamentul UniCredit de a ajuta comunităţile locale în care suntem prezenţi chiar în momentul în care este nevoie. Sistemul medical din România continuă să fie sub presiune, iar sprijinul venit din partea mediului privat în oraşele mici este foarte important. De aceea, încercăm să ajutăm de câte ori este posibil, iar în acest an am susţinut sistemul medical cu donaţii cumulate de peste 300.000 de euro, la care se adaugă cea pe care, împreună cu HeidelbergCement România, o îndreptăm acum către Piatra Neamţ”, a spus Anca Ungureanu, director Identitate şi Comunicare UniCredit Bank.

UniCredit a achiziționat două aparate de ventilație mecanică de înaltă performanță

De la începutul pandemiei, UniCredit Bank a contribuit la achiziţia a două aparate de ventilaţie mecanică de înaltă performanţă (printr-o donaţie de 120.000 euro către Asociaţia Zi de Bine), achiziţia de materiale pentru spitale (printr-o donaţie de 61.000 de euro a angajaţilor din entităţile UniCredit din România, suplimentată printr-o contribuţie a Fundaţiei UniCredit), modernizarea secţiilor de terapie intensivă (printr-o donaţie de 130.000 de euro pentru campania Împreună pentru România a Fundaţiei Altex). În plus, UniCredit Bank susţine proiectul Oameni în Alb, singura iniţiativă care oferă suport psihologic şi emoţional gratuit medicilor.

„Încă de la începutul acestei crize, am fost nevoiţi să luăm decizii rapide şi să ne adaptăm contextului aflat zilnic în permanentă schimbare. Astfel, ne-am adaptat strategia de investiţii comunitare, îndreptându-ne atenţia către zonele care au cea mai mare nevoie de sprijin în această perioadă: sistemul medical, sistemul educaţional şi persoanele vulnerabile. Am discutat cu reprezentanţii comunităţilor locale, am identificat nevoile cele mai urgente şi alături de partenerii noştri – actori economici sau reprezentanţi ai mediului neguvernamental, am intervenit ori de câte ori a fost posibil”, a declarat Bogdan Arnăutu, Communication Manager HeidelbergCement România.

Continuarea firească a eforturilor

Potrivit comunicatului, susţinerea proiectului spitalului modular de la Neamţ reprezintă o continuare firească a eforturilor HeidelbergCement România de a veni în sprijinul sistemului medical, începute încă din luna martie a acestui an. Compania a oferit Spitalului Judeţean Neamţ nouă containere medicale echipate, astfel încât trierea pacienţilor să aibă loc în afara perimetrului propriu-zis al spitalului, iar mai apoi a fost instalată şi o rampă de acces pentru transportul pacienţilor pozitivi pe circuite complet delimitate şi special amenajate către secţiile de terapie.

De asemenea, compania a sprijinit Fondul de Urgenţă iniţiat de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, cu ajutorul căreia Spitalul Judeţean Târgovişte a primit şase paturi de terapie intensivă şi un monitor de funcţii vitale, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva un aparat performant, care detectează 18 virusuri (coronavirus, virus gripal, virus paragripal) şi patru bacterii. Investiţiile totale în lupta împotriva COVID-19 în cele trei comunităţi locale de la Neamţ, Hunedoara şi Dâmboviţa se ridică la 175.000 euro.