Vineri, 18 decembrie, a apărut pe piață revista Capital Top 300 cei mai bogați români.  Astfel, primul loc nu se schimbă față de ediția de anul trecut, iar frații Adrian și Dragoș Pavăl, proprietarii companiei Dedeman, rămânând cei mai bogați oameni de afaceri din România și în 2020 cu o avere de 2,1 – 2,2 miliarde de euro.

În ceea ce privește clasificarea milionarilor în funcție de regiunile teritorial-administrative, Capital a descoperit că harta acestora arată diferit față de cea de anul anterior. Una dintre schimbările principale este aceea că există mai mulți milionari în afara zonei București-Ilfov. În zona capitalei există 100 de milionari, aceștia având o avere totală de 12,1 miliarde de euro, Bucureștiul fiind devansat la această statistică de regiunea Nord-Est, reședința miliardarilor români Adrian și Dragoș Pavăl care au ridicat media la peste 160 de milioane de euro!

Povestea fraților Dedeman

Imperiul Dedeman domină piaţa de retail autohtonă și concurează cu giganţi europeni precum Bricostore, Praktiker sau BauMax. Puţini ştiu însă povestea fondatorilor Dedeman, doi matematicieni care au ajuns în 28 de ani la rezultate colosale.

Începuturile Dedeman par desprinse dintr-o poveste. Pentru că proveneau dintr-o familie modestă, fondatorii gigantului au muncit din greu pentru a-și îndeplini visul. Totul a început când Dragoş Pavăl, fratele cel mare, a fost repartizat la o fabrică de confecţii, după ce a terminat Facultatea de Informatică. Ulterior, acesta s-a angajat informatician la întreprinderea magazinelor de stat. Acolo a realizat un soft de contabilitate și a învățat toate tainele comerțului.

Având un salariu mic, antreprenorul a decis să-şi ia viaţa în propriile mâini şi aşa a fist înființat buticul din Bacău. Nu avea bani, aşa că primele finanţe au venit de la socri. Cu acea sumă şi o Dacie Break, așa a pornit la drum alături de fratele său, Adrian. Acesta terminase Facultatea de Matematică și adunase 10.000 de mărci. Cumpărau marfă de la ruşi şi o vindeau cu preţ dublu în târgurile din Craiova, așa a început toată afacerea.

La un an de la deschiderea firmei, Dragoș și Adrian au preluat un magazine de mobilă cu care au dat lovitura. Criza de mobilă din România a reprezentat un nou culoar de extindere a afacerii. Așa a apărut al doilea magazine Dedeman, în Galați.

Au urmat mai multe împrumuturi în bancă și deschiderea a noi magazine. Cei doi aveau Moldova la picioare, fapt ce i-a îndreptat spre Capitală. Criza din 2009 i-a ajutat foarte mult. Dragoș și Adrian au cumpărat terenuri la prețuri foarte bune și s-au extins fulgerător.

Cum a apărut numele ″DEDEMAN″?

A fost inventat chiar de Dragoș Pavăl. Primul “DE” face referire la inițiala numelui său, al doilea vine de la inițiala soției Denise, “M”-ul de la Margareta, soacra sa, ia “AN” de la Adrian.

Frații Pavăl, cei mai bogați români

Revista Capital a lansat, recent, Top 300 Capital Cei mai bogați români. Ion Țiriac a fost detronat și în acest an. Dragoș și Adrian Pavăl au ocupat locul 1 în clasament. ”Capital Top 300 Cei Mai Bogați Români” este disponibil, începând de astăzi, la punctele de difuzare a presei sau poate fi comandat pe www.agoramag.ro.