Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat marți, că Uniunea Europeană nu permite să aibă loc dezbateri democratice bazate pe respect reciproc, adăugând că utilizarea dublului standard în interiorul blocului comunitar este de asemenea o „provocare majoră”, pentru toate cele 27 de state membre, relatează MTI.

Peter Szijjarto a subliniat, în cadrul unui forum economic desfăşurat în orașul Karpacz din sudul Poloniei, importanţa angajării în dezbateri oneste despre depăşirea provocărilor cu care se confruntă Europa.

Oficialul de la Budapesta s-a plâns însă că cei ale căror opinii diferă de curentul principal au fost adesea etichetaţi ca „antieuropeani” şi marginalizaţi.

Ungaria atacă Uniunea Europeană

Interesele Ungariei stau într-o UE puternică, bazată pe state membre puternice capabile să îşi păstreze patrimoniul, identitatea naţională şi cultura, respingând direct poziţia federalistă „extremistă” ce favorizează înfiinţarea unor „State Unite ale Europei”, a spus Szijjarto, adăugând în același timp că Ungaria este împotriva transferului mai multor puteri către instituțiile europene de la Bruxelles, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte nivelul de competitivitate al Uniunii Europene, șeful diplomației maghiare a declarat că statele membre ar trebui lăsate să decidă asupra propriilor politici de impozitare. Totodată, Szijjarto a subliniat importanţa concurenţei interne și a făcut referire, de asemenea, la blocarea extinderii UE, spunând că aceasta afectează competitivitatea, în special după Brexit, Peter Szijjarto a mai spus că blocarea extinderii granițelor blocului comunitar face parte din eşecul UE de a încheia un acord-cadru cu Elveţia.

Oficialul guvernamental de la Budapesta a transmis și că UE ar trebui să acţioneze imediat pentru a admite Serbia în blocul comunitar, susţinând că acest lucru ar servi drept factor stabilizator pentru regiunea Balcanilor de Vest

Printre altele, Szijjarto a numit cooperarea de la Visegrad „sufletul politicii externe ungare”, subliniind că împreună Ungaria, Republica Cehă, Polonia şi Slovacia au obţinut succese în legătură cu probleme pe care nu le-ar fi putut aborda singure.

Dacă grupul de la Visegrad nu s-ar fi menţinut, UE ar fi relocat astăzi migranţi conform cotelor obligatorii între statele sale membre, a mai punctat ministrul ungar de Externe.

Sursa foto: Dreamstime