”Este clar că o cooperare strânsă, mai degrabă decât izolarea, este în interesul tuturor ţărilor din Bazinul Carpatic”, a spus Szijjarto în cadrul audierii sale anuale în această comisie, adăugând că atât comunităţile maghiare din alte ţări, cât şi minorităţile etnice din Ungaria sunt esenţiale pentru această cooperare.

Trebuie menționat că ministrul de externe ungar a precizat că Ucraina ”a ridicat la nivel guvernamental poziţia sa împotriva comunităţii maghiare”.

Reminiscență a perioadei sovietice

Șeful diplomației de la Budapesta a subliniat că ‘incitarea la ură” împotriva maghiarilor şi intimidările aflate în centrul politicii guvernului ucrainean sunt o ”reminiscenţă a celei mai întunecate perioade sovietice”. Promisiunea guvernului de la Kiev de a face din Transcarpatia o poveste de succes ucraineano-ungară este încă ”la nivel de propagandă”.

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au tensionat mai ales în ultimii trei ani, după ce parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educaţiei. Votată la începutul lui septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele de la acea vreme, Petro Poroşenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei.

Conform actului normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a efectuat, luni, mai multe percheziţii în sediile unor instituţii maghiare din Ucraina Subcarpatică, precum şi la domiciliul lui László Brenzovics, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică (KMKSZ), se arată într-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI.

SBU a informat că „sunt verificate informaţii despre implicarea unui fond străin în activităţi care vizează încălcarea suveranităţii statului Ucrainei. În special, este studiată posibila ingerinţă în afacerile interne ale statului şi subminarea securităţii statului Ucrainei prin falsa extindere a legislaţiei Ungariei şi a jurisdicţiei organelor sale de stat în anumite regiuni ale Ucrainei”.

„Uniunea Culturală Maghiară din Ucraina Subcarpatică consideră fără precedent în istoria uniunii această intervenţie dură în care militari înarmaţi ai serviciului de securitate au intrat în locuinţa lui László Brenzovics, preşedintele KMKSZ, în sediul central al KMKSZ din Ujgorod, în sediul Centrului de Dezvoltare Economică “Egán Ede” din Ucraina Subcarpatică, respectiv în sediul Fundaţiei Caritative pentru Învăţământul Universitar Maghiar din Ucraina Subcarpatică, în vederea unor percheziţii”, se arată în comunicatul organizaţiei”.