Peste o jumătate de an va începe recensământul populației Ungariei, care va fi mai deosebit din mai multe puncte de vedere în comparație cu celelalte recensăminte, a precizat pentru ziarul ”Magyar Hirlap” Oficiul Central de Statistică din Ungaria (KSH).

Potrivit Oficiului de Statistică, din cauza schimbărilor proceselor sociale, la pregătirea deciziilor și la evaluarea efectelor deciziilor respective este necesar ca decizionalii din Ungaria și din Uniunea Europeană să aibă la dispoziție date credibile, de actualitate și detaliate din punct de vedere teritorial. În acest sens, recensământul populației este singura resursă care reflectă actuala situație socială a țării, cum ar fi, de exemplu, creșterea populației, gradul de școlarizare și de ocupare a forței de muncă, notează Magyar Hirlap.

Datele recensământului oferă o bază credibilă în luarea deciziilor privind dezvoltarea economică și socială a localităților și a mediului locuitorilor, oferă un ajutor pe termen lung pentru pregătirea proiectelor și prognozelor, precum și în vederea stabilirii direcțiilor de dezvoltare care sunt determinante pentru viața tuturor.

De asemenea, recensământul populației nu este un proces izolat de colectare a datelor, care la zece ani oferă o imagine despre societatea ungară, ci are un rol central în sistemele integrate pentru înregistrarea datelor statistice.

Recensământul va începe pe 1 mai

Recensământul populației pe 2021 va începe pe 1 mai și se va încheia pe 28 iunie. KSH va trimite gospodăriilor o scrisoare de solicitare pentru participarea la acest recensământ în ultimele zile ale lunii aprilie a anului viitor, care va cuprinde coduri diferite, în funcție de adresa locuințelor, care va permite accesul pentru completarea chestionarului care va fi postat pe o pagină online, creată special în acest scop.

Cei care până pe 16 mai nu se folosesc de această posibilitate comodă și care oferă deplină siguranță, vor putea completa chestionarul și fizic, în prezența recenzorilor, în perioada 17 mai-20 iunie. Supravegherea pregătirii și executării procesului de recensământ, precum și prelucrarea și publicarea datelor vor fi efectuată de KSH.

Pentru organizarea recensământului sunt necesari aproximativ 30 de mii de colaboratori, iar recrutarea acestora va începe la începutul anului viitor.