Ungaria este din nou în vizorul Comisiei Europene! Guvernul condus de Viktor Orban este acuzat că bagă pumnul în gura mijloacelor de comunicare în masă.

Astfel, Budapesta este acuzată că a încălcat dreptul european prin refuzul de a înnoi licența de emisie a unui post de radio privat.

Ungaria este din nou în vizorul Comisiei Europene! A închis un post de radio critic cu Puterea

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei, după suspendarea licenței postului de radio independent Klubradio.

Decizia a fost văzută ca o nouă lovitură dată pluralismului media.

Klubradio, ale cărui jurnale de ştiri şi dezbateri sunt deseori critice la adresa guvernului condus de premierul suveranist Viktor Orban, este difuzat online din februarie, după ce i-a fost respins apelul de a-şi păstra licenţa de exploatare, relatează AFP.

Comisia consideră că „deciziile Consiliului Media din Ungaria de a refuza înnoirea drepturilor Klubradio sunt disproporţionate şi netransparente şi, prin urmare, contrare dreptului european”.

Bruxellesul consideră de asemenea că legea „a fost aplicată discriminatoriu în acest caz specific”.

Ameninţare a pluralismului media denunţată în UE și de SUA

Procedurile de atribuire de frecvenţe, de prelungire sau de revocare a acestor drepturi sunt supuse regulilor codului european de comunicaţii electronice.

„Le-am cerut autorităţilor ungare să găsească o soluţie astfel încât Klubradio să continue să emită. Ele nu au răspuns„” a scris pe Twitter Vera Jourova, vicepreşedintă a Comisiei Europene, pentru a explica iniţierea acestei proceduri, care poate duce la o sesizare a Curţii de Justiţie a UE.

Ungaria are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde scrisorii Comisiei Europene.

Majoritatea instituţiilor media independente din Ungaria au fost nevoite în ultimii ani să îşi închidă porţile sau au fost preluate de apropiaţi ai puterii, o ameninţare a pluralismului denunţată în UE şi, recent, de SUA.

Numeroase obstacole puse postului de radio

Autoritarea ungară de reglementare media, ai căror şefi sunt apropiaţi ai partidului de guvernare, Fidesz, a transmis în septembrie 2020 că Klubradio nu a respectat regulile administrative pentru înnoirea licenţei. La 30 martie, Consiliul Media a atribuit frecvenţa Klubradio unui alt post, Spirit FM, care aparţine unui grup media apropiat de Viktor Orban.

Klubradio, care a început să emită în anii 1990, s-a confruntat cu o serie de obstacole şi de bătălii juridice după venirea la putere în 2010 a guvernului de dreapta al lui Orban.

În raportul său privind statul de drept în Ungaria publicat în septembrie, Comisia Europeană atrăgea atenţia că „pluralismul pieţei media este grav ameninţatăt” în această ţară.

Ungaria este de asemenea vizată de o procedură declanşată pentru risc de „încălcare gravă” a valorilor UE, care poate în teorie să ducă la o suspendare a dreptului de vot în Consiliu, dar care se dovedeşte a fi ineficientă în practică.