Autoritățile din Ungaria au decis că vor redeschide școlile la mijlocul lunii aprilie, doar dacă numărul vaccinărilor va crește. Astfel, în funcție de numărul persoanelor imunizate, se va decide dacă școlile se vor deschide sau nu, a anunțat şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, transmite Reuters.

Ungaria vrea să deschidă școlile în aprilie

Cu toate acestea, Ungaria se confruntă cu tot mai multe decese cauzate de boala Covid-19. Joi a fost înregistrat un nou record negru. Astfel, 272 de persoane au decedat după ce au fost infectate cu noul coronavirus.

Gulyas a subliniat, într-un briefing de presă, că nu este momentul deocamdată să fie relaxate măsurile de lockdown. ‘Guvernul a decis că, odată ce numărul vaccinaţilor va atinge 2,5 milioane, şcolile se vor redeschide’ cel târziu la 19 aprilie, posibil la 12 aprilie, a indicat Gulyas, citat de MTI, precizând că personalul didactic va fi vaccinat pe bază voluntară înainte de redeschiderea şcolilor.

El a prezentat situaţia ca ‘serioasă’, dar a spus că spitalele sunt capabile să facă faţă, având disponibile încă 1.678 de paturi dotate cu ventilatoare. Joi, numărul celor conectaţi la astfel de aparate era de 1.467, dintr-un total de 11.760 de pacienţi cu COVID-19.

Miercuri, medicul-şef al Ungariei a afirmat că spitalele se află sub o presiune ‘extraordinară’.  Ungaria conduce în clasamentul statelor UE în ce priveşte importurile de vaccinuri şi rata de inoculare la numărul de locuitori, conform datelor Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor. Până acum a fost administrată cel puţin o doză de vaccin unui număr de 1,747 milioane de persoane.

Cu toate acestea, ţara a urcat pe primul loc în lume în ce priveşte bilanţul deceselor asociate COVID-19 raportat la numărul de locuitori în ultimele şapte zile, conform calculelor site-ului Our World in Data şi agenţiei Reuters. Joi, Ungaria a raportat 9.637 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, bilanţul total al contagierilor ajungând la 603.347, dintre care 19.224 de decese la o populaţie de 10 milioane de locuitori.