Iohannis face anunțul momentului! Când se vor redeschide școlile? Șeful statului a spus clar. Este vestea pe care o așteaptă toți elevii, profesorii și părinții din România.

Iohannis face anunțul momentului

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, la Palatul Cotroceni, redeschiderea școlilor începând cu data de 8 februarie, când începe semestrul II. “Din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea şcolilor se vor redeschide, asta în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

Iohannis nu s-a oprit aici. “Tema discuției a constat în ”Deschidem sau nu școlile pentru învățământul față în față?” În unanimitate, am concluzionat: începând din semestrul doi, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni de până acum.

Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei în fiecare localitate. În acest fel, în localitățile încadrate în scenariul verde (relativ puține cazuri) toate școlile se deschid fizic.

În localitățile unde scenariul este galben, merg la școală copiii de grădiniță, clasele I-IV, și clasele a VIII-a și a XII-a. În cazul unde scenariul este roșu, merg la ore preșcolarii și cei din clasele I-IV.

Atunci când se ajunge rata de infectare peste 6 la mia de locuitori, localitatea se carantinează, iar toată lumea stă acasă și școlile funcționează online.

Universitățile:

Decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități în parte, ținând cont de autonomia universitară. Sunt, însă, liberi să se alinieze acestor scenarii.

Lucrurile acestea vor deveni realitate în situația în care situația epidemiologică nu se înrăutățește grav. Toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă decât evaluarea pentru școli. Pe 2 februarie, vom face o reevaluare a situației pandemice, iar decizia finală va fi luată pe 2 februarie”, a mai spus șeful statului.

Ședință de urgență la Cotroceni

Şeful statului a avut o şedinţă de lucru la Palatul Cotroceni. La aceasta au participat premierul Florin Cîţu,  ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, dr. Adriana Pistol.