Lovită de sancțiuni internaționale, economia Rusiei este de așteptat, de asemenea, să se contracte cu 10% în 2022, în timp ce invazia din Ucraina va determina o contractare a economiei Ucrainei cu 30% în acest an, a anunțat BERD, informează CNBC.

În paralel, președintele Joe Biden a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina pentru a lupta împotriva invaziei rusești, inclusiv muniție de artilerie și radare. Un oficial american a declarat că ajutorul a fost în valoare de 150 de milioane de dolari, cu mult sub nivelul livrărilor anterioare de arme ale SUA.

”Congresul trebuie să deblocheze rapid fondurile necesare pentru a întări Ucraina pe câmpul de luptă și la masa negocierilor”, a declarat președintele american într-o declarație despre cererea de buget masiv de 33 de miliarde de dolari adresată Congresului SUA.

Războiul lovește puternic economiile Rusiei și Ucrainei

Războiul din Ucraina lovește puternic atât Rusia, cât și economia Kievului, ambele țări urmând să înregistreze scăderi dramatice ale producției economice, potrivit cercetărilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), publicate recent.

Se estimează că economia Rusiei, lovită de sancțiuni internaționale, se va contracta cu 10% în 2022, în timp ce invazia Ucrainei, care a cauzat pagube semnificative nodurilor economice și producției agricole, va determina o contractare a economiei Ucrainei cu 30% în acest an, a anunțat BERD.

„Cu o creștere de 3,4% a PIB înregistrată în 2021, războiul pune economia Ucrainei sub un stres enorm, cu devastarea puternică a infrastructurii și a capacităților de producție”, subliniază BERD. Se estimează că între 30% și 50% din întreprinderile din țară și-au oprit complet operațiunile, făcând ca aproximativ jumătate din toți angajații să-și piardă locurile de muncă și veniturile.

PIB-ul Ucrainei va reveni la 25% anul viitor doar în anumite condiții

Ultima prognoză privind PIB-ul pentru Ucraina reprezintă o revizuire în scădere de zece puncte procentuale în comparație cu previziunile băncii, publicate în martie.

Se estimează că PIB-ul Ucrainei va reveni la 25% anul viitor, a adăugat BERD, dar doar presupunând că lucrările de reconstrucție sunt deja în curs de desfășurare.

Este deja terifiant: nu mai avem o treime din economie!

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, economia Ucrainei se va contracta cu 45% în 2022, scrie și Kyev Independent. ”Acest lucru este deja terifiant. Aceasta înseamnă că nu mai avem o treime din economia noastră”, a declarat directorul adjunct al Centrului pentru Strategie Economică, Maria Repko.

Potrivit Institutului de Statistică al Ucrainei, inflația din țară poate crește de patru ori și să ajungă la 15-20% până la sfârșitul anului.

Porturile blocate de la Marea Azov și Marea Neagră au blocat transportul maritim și au redus la jumătate din exporturile țării, precum și 90% din comerțul internațional cu cereale. La începutul lunii mai, aproximativ 4,5 milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainene, potrivit lui Martin Frick, directorul Programului Alimentar Mondial în Germania. ”Logistica a fost distrusă. Vechile lanțuri de aprovizionare prin porturi nu funcționează, operațiunile nu se vor relua în viitorul apropiat”, a spus Maria Repko.

Avertismentul FMI

În martie, Ucraina a exportat doar 5,97 milioane de tone de mărfuri în valoare de 2,7 miliarde de dolari. Importurile au scăzut cu două treimi, până la 1,6 milioane de tone, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, din cauza reducerii fără precedent a cererii.

Invazia Rusiei „trimite deja unde de șoc pe tot globul”, iar consecințele economice ale războiului s-au răspândit rapid și departe, la vecini și nu numai, a declarat Kristalina Georgieva, director general al Fondului Monetar Internațional.

Războiul din Ucraina va fi unul din principalele motive pentru scăderea economiei globale în acest an și în anul viitor, a spus ea.