Zlate Dumitru este născut în anul 1968, locuiește în prezent în orașul Măgurele, sat Aluniș, și se ocupă de agricultură. De fapt, practică legumicultura încă de mic copil, moștenind pasiunea de la părinții săi.

Aceștia făceau răsaduri în brazde, apoi le plantau la scovergi, iar odată cu trecerea timpului și apariția noilor tehnologii, au trecut la solarii, moment în care Dumitru Zlate a preluat afacerea de familie pe care a dezvoltat-o, având în prezent peste 2.000 mp de solarii cultivate cu legume.

Afacere de familie

Dumitru Zlate deține și o suprafață de circa un hectar în câmp liber, unde de asemenea cultivă cu drag legume, printre care putem aminti varza albă, varza roșie, vinetele, ceapa, usturoiul, conopida, castraveții, dovleceii și ardeii.

În ceea ce privește echipa de lucru, aceasta este formată din membrii familiei, însemnând soț, soție și copii, iar pe timpul recoltării echipa se mărește cu lucrători zilieri.

Și un truc de la Dumitru Zlate: „Pe timpul iernii, atunci când se pun semințele pentru răsad în solarii, acestea sunt încălzite pentru o mai bună germinare”.

Clienți fideli

Producția obținută este comercializată în piețe (Piața Rahova), dar și pe plan local, având o clientelă fidelă, formată de-a lungul timpului. Dumitru Zlate practică agricultura (în mod special legumicultura) cu mare plăcere, dedicândui-se în totalitate.

Pe aceeași linie a comerțului modern, merită să deslușim și istorioara Corinei Luminita Chiricuță, crescătoare de păsări:  „Am început în 2009 cu câteva prepelite și câțiva pui de carne. Am construit opt camere și am început să incubăm. Păsările noastre sunt hranite cu porumb, grâu și uruiala de porumb, grâu și floarea soarelui și trăiesc libere într-o livadă de aproximativ 1.500 de metri pătrați”.

Găini fericite și ouă de calitate

„În partea de jos a construcției, respectiv în patru camere, avem găini, rațe, curci și pui, iar la etaj creștem fazani, biblici si prepelite. Nu avem pui la 3 kg, păsările noastre cresc foarte greu pentru că nu folosim concentrate. Ouatul nu este stimulat, așa că nu avem ouă de o anumită mărime. Sunt, însă, de cea mai bună calitate”, susține Corina Luminita Chiricuță.

„Pe lângă păsări și ouă  – ne-a mai explicat Corina Luminița Chiricuță – mai producem și conserve după rețete tradiționale reinterpretate, fără conservant. Folosim legume și fructe de la producători locali pentru zacusca, dulceața, gemul, murăturile, zarzavaturile și sosurile noastre”.

Condiții de înscriere pe site

Consiliul Județean Ilfov a lansat pe 2 iunie 2020 un agregator unde se pot înscrie gratuit toți producătorii de alimente (fructe, legume, conserve, dulciuri, carne, ouă, lapte, miere) și de flori din județ, cu o singură condiție: să aibă un atestat de producător, precum Dumiru Zlate sau Corina Luminita Chiricuță.

Înscrierea se face gratuit, accesând link-ul https://produsinilfov.ro/vreau-sa-vand/. Pe platformă sunt înscriși acum 36 de producători.

De remarcat că și cumpărătorii se pot înscrie pe site, accesând link-ul https://produsinilfov.ro/vreau-sa-cumpar/, astfel încât anunțul lor să ajungă rapid la producătorii locali.