Un virus extrem de contagios face ravagii! Toate competițiile internaţionale au fost suspendate

Radioteleviziunea belgiană informează că Federația Ecvestră Internațională (FEI) a decis să suspende toate competiţiile internaţionale până la 28 martie din cauza propagării unui virus respirator extrem de contagios în rândul cailor, care provoacă rinopneumonie, conform aroundtherings.com

Virusul respectiv, EHV1, care nu este contagios la oameni, a început să se propage cu ocazia unei competiţii internaţionale care a avut loc la Valencia, în Spania.

Focarele virusului

Trebuie menționat că focare ale acestui virus au fost depistate ulterior în Belgia, Franţa, Anglia şi Germania, conform sursei menționate.

De asemenea, patru cai au decedat până în prezent, 84 prezintă simptome şi 11 sunt în trataţi în prezent în clinici specializate din Barcelona şi Valencia.

Anunțul făcut de FEI

Federația Ecvestră Internațională a anunțat luni, 1 martie, că oprește toate turneele din Europa până în data de 28 martie. Trebuie menționat că peste 100 de cai sunt încă în izolare la Valencia.

„Acest focar de EHV-1 este cel mai grav din Europa din ultimele decenii”, a afirmat secretarul general al FEI, Sabrina Ibanez.

Virusul herpesului ecvin poate provoca boli contagioase grave la cai. Infecția se transmite direct, prin contactul dintre cai, sau indirect, prin vase de alimente contaminate, jgheaburi ori găleți cu apă. Este demn de menționat că EHV-1 nu se transmite la oameni.

Ce fel de infecția provoacă virusul

EHV-1 provoacă o infecție a căilor respiratorii superioare cu febră, stare generală slăbită, pierderea poftei de mâncare, dificultăți la înghițire, descărcare oculară și nazală și, câteodată, tuse, conform sursei menționate.

În majoritatea cazurilor există o auto-vindecare rapidă însă pot apărea și simptome neurologice, precum mersul instabil sau chiar paralizia membrelor.

Sursă foto: Dreamstime