Un nou proiect pe masa Parlamentului! Guvernul a transmis Parlamentului proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă” aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), transmite mapn.ro

Textul proiectului de lege prevede ca, pentru realizarea acestei capabilităţi, Guvernul să atribuie Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA), specifice Programului Foreign Military Sales – FMS, este transmis în comunicat.

Un nou proiect pe masa Parlamentului

Sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă care va fi achiziţionat include, fără a se limita la acestea, patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML.

Costurile programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă”, în configuraţia cuprinsă în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, sunt estimate la 286 de milioane de dolari, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie.

După adoptarea legii de către Parlament, urmează o etapă de discuţii şi negocieri de natură tehnico-economică, pentru stabilirea configuraţiei finale a sistemului şi derularea achiziţiei, dar şi opţiunile de realizare, prin cooperare tehnologică şi industrială a unei capacităţi de producţie şi realizare a mentenanţei constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică, aşa cum este definită de lege.

Prin realizarea acestei capabilităţi, Forţele Navale Române vor dispune de un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, testat, operaţional şi interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale, împreună cu instruirea privind folosirea în luptă a sistemului şi actualizarea permanentă a bazelor de date specifice SIML, constituind o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil.

Asigurarea certitudinii operaționale

Luându-se în considerare durata de viaţă a sistemului de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură Forţelor Navale Române certitudinea operaţională necesară şi instruirea pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung, precizează MApN.

SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă. Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024, precizează reprezentanţii ministerului.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea