Un judecător federal american a decis joi că Donald Trump nu poate bloca citaţia procurorului democrat Cyrus Vance de a prezenta declaraţiile sale fiscale din ultimii opt ani. Acesta este un nou eşec al preşedintelui SUA de a ţine secretă situaţia finanţelor sale, motiv pentru care el a înaintat un recurs în regim de urgenţă, transmite Reuters, conform Agerpres.

Judecătorul Victor Marrero a apreciat în decizia sa detaliată în 103 pagini, printre altele, că blocarea citaţiei de către Donald Trump ar echivala cu o ”extindere necuvenită” a imunităţii prezidenţiale. Judecătorul a respins argumentele preşedintelui american conform cărora cererea ca firma de contabilitatea cu care el a lucrat, Mazars LLP, să-i prezinte procurorului Cyrus Vance o serie de documente financiare este ”vădit excesivă” şi făcută cu rea credinţă.

Deciziea vine după hotărârea de luna trecută a Curții Supreme a SUA, care a stabilit că procurorul Cyrus Vance poate avea acces la acele documente financiare ale preşedintelui Donald Trump, inclusiv declaraţii fiscale.

Donald Trump a refuzat să prezinte declarațiile sale fisacale

Procurorul Vance, un democrat, i-a solicitat preşedintelui republican documente referitoare la afacerile sale în cadrul unei anchete privind banii primiţi de starleta porno Stormy Daniels şi de fostul model Playboy Karen McDougal în schimbul tăcerii lor în legătură cu o presupusă relaţie cu Trump, în interpretarea procurorului plata unor astfel de sume constituind o încălcare a legislaţiei privind finanţarea campaniilor electorale. Cyrus Vance a mai sugerat şi posibile fraude bancare şi de asigurări comise de societatea imobiliară Trump Organization.

Spre deosebire de alţi preşedinţi ai SUA, Trump a refuzat să prezinte declaraţiile sale fiscale din care s-ar fi putut afla detalii despre averea sa şi despre activitatea companiei Trump Organization.

În urma deciziei anunţate joi de judecătorul Victor Marrero, Donald Trump a formulat un recurs de urgenţă pentru a amâna aplicarea hotărârii, el susţinând că aceasta i-ar provoca prejudicii ireparabile prin dezvăluirea unor informaţii private şi confidenţiale.

Dar continuarea acestei dispute judiciare şi regulile de confidenţialitate ale marelui juriu fac puţin probabilă publicarea declaraţiilor financiare ale lui Trump înaintea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, nefiind exclusă nici posibilitatea ca acest dosar să ajungă din nou la Curtea Supremă.