„Finanţările, din fonduri europene nerambursabile, au fost prevăzute în cadrul Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului şcolar 2020-2021 în contextul riscului de infecţie cu virusul SARS-Cov-2, adoptată ieri în şedinţa de guvern.

Din cele 100 de milioane de euro destinate echipamentelor IT, 87,5 milioane de euro sunt din fonduri europene nerambursabile şi 12,5 milioane este contribuţia statului român. Celelalte tipuri de echipamente de protecţie şi containerele sanitare vor fi achiziţionate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare”, este scris în comunicat MFE.

Școlile vor fi dotate cu echipamente

De asemenea, şcolile vor fi dotate cu echipamente de protecţie medicală şi dezinfectanţi, în valoare de 50 de milioane de euro, precum şi containere sanitare mobile, în care se vor investi alte 25 de milioane de euro.

Achiziţionarea de containere mobile sanitare este eligibilă pentru unităţile şcolare care nu au asigurat accesul la reţeaua de apă şi canalizare, cu condiţia contractării în condiţiile legii a serviciilor de vidanjare pe toată durata utilizării containerelor, în limita valorii de 5.000 euro, conform sursei menționate.

Trebuie menționat că decontarea cheltuielilor cu containere mobile sanitare urmează regimul de cost simplificat, cu obligaţia beneficiarului finanţării de a depune documente justificative privind costul de achiziţie al acestora.

Finanțarea echipamentelor

Finanțarea echipamentele va fi realizată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi vor putea fi achiziţionate de către autorităţile publice locale, unităţile şcolare, dar şi de cele două în parteneriat. Beneficiarii măsurilor de finanţare vor fi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, autorităţile publice locale pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, dar şi parteneriatele dintre cele două.

Ce se întâmplă cu salariile profesorilor

Ludovic Orban a spus că imposibilitatea majorării anticipate a salariilor profesorilor trebuie pusă pe seama situației bugetară. Acesta a adăugat că dascălii vor înțelege situația cu care statul român se confruntă.

„Faptul că nu putem de la 1 septembrie să ne permitem să facem creşterea anticipată se datorează situaţiei bugetare.

Şi sunt convins că foarte mulţi dascăli vor înţelege lucrul acesta pentru că, în astfel de perioade, toţi trebuie să fim un exemplu şi să arătăm că suntem solidari în faţa situaţiei dificile în care ne găsim.

Oricând ne va permite situaţia economică şi situaţia bugetară, vom aloca resursele bugetare către profesori, învăţători, cadrele didactice în general, astfel încât să aibă venitul meritat în conformitate cu activitatea”, a declarat Ludovic Orban.